El germà de l'alcalde de Pujalt que va denunciar-lo per haver-lo agredit amb un nivell metàl·lic d'obra va assegurar ahir, durant el judici, que el batlle va atacar-lo per l'esquena després d'una discussió. El polític, en canvi, ho va negar i va replicar que, en realitat, va ser el germà qui va voler agredir-lo amb l'eina. Segons l'alcalde, durant el forcejament entre tots dos, mentre intentava prendre-li el nivell, va acabar donant-li un cop al cap.

El judici, que es va celebrar ahir a l'Audiència de Barcelona, continuarà demà amb les declaracions dels metges forenses i les conclusions finals. El germà, Jaume de Solà, demana a l'alcalde, Antoni de Solà (CiU), la pena de dotze anys de presó per un delicte d'intent d'homicidi, en concloure que el polític va intentar matar-lo en agredir-lo amb el nivell, que li va provocar un traumatisme cranial. Per la seva banda, el fiscal, tal i com va publicar divendres Regió7, reclama per a l'alcalde la pena de sis anys de presó per un delicte de lesions i un altre d'amenaces.

Els fets van tenir lloc el 30 de desembre del 2006 en un pati situat entre la masia de l'alcalde i la casa del seu germà, que estan situades de costat, a Pujalt. Tots dos van començar a discutir quan Jaume de Solà va començar a instal·lar unes tanques al pati per delimitar el tros de terreny que entenia que li pertocava per herència. Seguidament, van entrar a casa de Jaume, que va mostrar a l'alcalde uns documents del seu pare que suposadament demostraven la seva propietat del pati. Finalment, van sortir a l'exterior, on es va produir la baralla.

Ahir, en el judici, es van contraposar les versions dels dos germans, que van declarar en castellà. L'alcalde, Antoni de Solà, va explicar que, quan va veure des de casa que el seu germà estava col·locant les tanques, va sortir a demanar-li explicacions. "Li vaig dir que el pati sempre havia estat de la meva casa, i que així ho recollien les escriptures. Ell em va respondre que tenia uns papers que demostraven que no", va explicar l'alcalde. Segons va afegir, Jaume de Solà el va fer entrar a casa per ensenyar-li els documents, però l'alcalde no els va donar per bons.

Tots dos van tornar a sortir a fora i es van dirigir al lloc de les tanques. "Li vaig dir que, si volia defensar els seus drets, anés als tribunals, però que no podia estar fent aquella obra unilateralment. Vam discutir i jo vaig donar una puntada de peu a la tanca", va explicar l'alcalde.

Aleshores, segons va afegir, "en Jaume es va posar a cridar, dient-me que estava boig i va donar dos cops a l'esquena de la meva parella, que estava amb mi". Seguidament, va prosseguir l'alcalde, "em vaig interposar entre tots dos, vam caure al terra i ell es va aixecar mentre agafava un nivell amb la mà". Segons va assegurar, "va intentar pegar-nos amb el nivell, però el vam esquivar. Quan vaig voler treure-li de les mans, vam forcejar i, durant el forcejament, li vaig donar un cop amb el nivell al cap, que ell mateix va amortiguar".

Antoni de Solà va ressaltar que ell també va patir cops al braç a causa de la baralla però que no va demanar la supervisió de cap metge forense "perquè entenia que era una problema que s'havia de resoldre entre germans".

La parella de l'alcalde, que s'enfronta a una multa de 300 euros per haver estirat dels cabells de Jaume de Solà, va negar ahir també la seva participació en la baralla i va ratificar la versió d'Antoni de Solà.

Per la seva banda, Jaume de Solà (a qui la fiscalia demana dos anys de presó per l'agressió a la dona) va donar una versió molt diferent. "Quan li vaig ensenyar els papers del nostre pare, es va indignar molt, va agafar el nivell i va dir-me que, si aquell pati era meu, em mataria". Segons va continuar, "tots dos vam sortir fora i, aleshores, jo em vaig adreçar a l'indret per moure les tanques. "Mentre les estava movent, algú em va donar des de darrere una forta patacada al cap. Em vaig girar, i vaig veure l'Antoni amb el nivell a la mà. Després, va venir la seva parella, que em va agafar dels cabells".

La declaració de Jaume de Solà va rebre ahir el suport de la seva filla, que va assegurar haver estat testimoni de l'agressió des de la finestra de la seva habitació. "Vaig veure com l'Antoni s'acostava per darrere del meu pare i li donava un cop de nivell al cap", va dir. Una estona abans, tant ella com la seva mare havien sentit com l'alcalde amenaçava de mort Jaume de Solà segons van declarar totes dues.

"Quan vaig veure l'agressió, vaig córrer a avisar la meva mare i vam anar al lloc. Al meu pare li estava sagnant el cap, i l'Antoni aguantava el nivell amb una mà. El va sostenir tota l'estona fins que li va prendre un noi marroquí que passava pel carrer", va afegir la filla. Segons van dir tant la mare com la filla de la víctima, van ser elles qui van trucar al 112, "malgrat que la dona de l'Antoni ens deia que no ho féssim". La parella, en canvi, ho va negar i va dir que va ser ella qui va instar a trucar els Mossos.