El nombre de fets delictius a Esparreguera ha baixat considerablement l'últim any, segons les dades que es van presentar aquest dimecres a la Junta Local de Seguretat. Concretament, entre el novembre del 2015 i l'octubre del 2016 es van cometre 867 delictes al municipi del Baix Llobregat Nord, mentre que al mateix període de l'any anterior n'hi va haver 997. La d'enguany és la millor xifra dels últims sis anys. La dades es va donar a conèixer a la Junta Local de Seguretat, que l'Ajuntament ha volgut recuperar (no se celebrava des del 2010).

En paraules de l'alcalde, Eduard Rivas, la trobada responia a una voluntat de «transparència» i de donar més informació a la ciutadania, i per combatre «els rumors» que moltes vegades corren, sobretot, per les xarxes socials. A més de l'alcalde, a la trobada amb ciutadans i entitats hi van participar representants dels diferents cossos de seguretat que actuen a Esparreguera: Mossos d'Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Antoni Mestre, inspector en cap dels Mossos d'Esquadra a Martorell, va desgranar les dades sobre delictes a la localitat. A banda de la reducció de fets delictius, també va destacar l'augment de les detencions practicades (112 en l'últim any, davant les 98 de l'anterior). Pel que fa al perfil dels detinguts, va comentar que la majoria són homes (102) i de nacionalitat espa-nyola (90). Quant al tipus de delictes, una gran part (630) són actes contra el patrimoni, entre els quals s'inclouen furts i altres tipus de robatoris, mentre que de fets delictius contra les persones se'n van cometre 173.

L'inspector en cap de la Policia Local d'Esparreguera, Josep Sánchez, va completar les dades sobre delictes explicant que més de la meitat (52,6%) tenen lloc al centre de la localitat, ja que «és on hi ha més activitat». També va comentar que un perfil bastant comú és la del «delinqüent itinerant», que «sempre té tendència a fer un robatori en una zona amb una via d'escapament ràpid» com pot ser la A2. En qualsevol cas, per als representants dels cossos de seguretat, el municipi té bons números, ja que està per sota de la mitjana de Catalunya i de la Regió Metropolitana Sud pel que fa a delictes per cada mil habitants (45,7 l'any 2015).

Finalment, també es van analitzar les dades sobre seguretat viària. Concretament, entre el novembre del 2015 i l'octubre del 2016 a Esparreguera hi va haver 110 accidents de trànsit, el 5% menys que l'any anterior. En 43 d'aquests accidents hi va haver víctimes, la gran majoria (57) de les quals van ser de caràcter lleu i dues van resultar amb ferides greus a causa d'atropellaments. Més de la meitat d'accidents tenen lloc al centre de la vila (60), tot i que el cap de la Policia Local també va destacar els 18 de la carretera de Mas d'en Gall, que és «un tram de concentració d'accidents» a causa de l'excés de velocitat i l'estat de l'asfalt. L'alcalde va prometre millores en aquesta via.