L'ajuntament de València ha començat aquest dimarts al matí els primers enderrocs des que el Ministeri de Cultura va decretar la protecció especial cultural per al barri del Cabanyal. A les vuit d'aquest matí els operaris han començat a enderrocar un edifici al carrer Sant Pere enmig de l'oposició dels veïns, que han estat desallotjats quan intentaven interposar-se entre les grues i la casa, segons ha informat la plataforma Salvem el Cabanyal. Seguidament, operaris i policies s'han adreçat a una altra casa del carrer Vidal Canelles que hores d'ara es troba a l'espera de la resolució del jutge sobre recurs de suspensió cautelaríssima que han demanat els advocats de la plataforma.

El portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Tino Villora, ha denunciat que l'Ajuntament de València s'està aprofitant d'una indefinició legal enmig de l'encreuament de decrets i lleis que protegeixen i desprotegeixen el barri. Villora defensa que el que ha de prevaldre és l'ordre ministerial que protegeix tota la zona afectada pel Pla Especial Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal que impulsa el consistori valencià considerant-lo un espoli.

Villora ha anunciat que la plataforma es troba a l'espera d'aturar o no els enderrocs al barri quan el jutge prengui una decisió sobre el recurs de suspensió cautelaríssima que els advocats de Salvem el Cabanyal han interposat en contra de l'enderroc al carrer Vidal Canelles. El portaveu veïnal ha anunciat però que l'ajuntament té la intenció d'enderrocar aquest mateix dimarts cinc edificis més.

Fa unes setmanes, els operaris de l'ajuntament de València ja varen començar a enderrocar per dins una casa del carrer de la Reina, en plena zona declarada Bé d'Interès Cultural. Segons ha explicat la plataforma Salvem el Cabanyal, la policia espanyola va aturar els enderrocs perquè es trobava afectada pel decret del Ministeri de Cultura. Aquesta vegada però es queixen del tracte rebut per la policia nacional i de la violència emprada per desallotjar la cadena humana que havien format per evitar l'enderroc de la casa del carrer de Sant Pere.

La plataforma Salvem el Cabanyal preveia que aquesta setmana comencessin les actuacions en entrar en vigor el decret aprovat pel govern valencià pel qual s'anul·lava la protecció cultural del barri. Des de setembre de l'any passat no s'havia produït cap enderroc al Cabanyal enmig de les polèmiques polítiques i enfrontaments entre Ajuntament de València, Generalitat Valenciana i Ministeri de Cultura.

Un dels moments més tensos s'ha produït a l'arribada del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València, Alfonso Grau, que ha estat rebut entre increpacions dels veïns i crits de 'corrupte' i 'mentider'. Grau ha dit a la seva arribada que havia vingut 'a fer respectar la llei'. El també regidor de Grans Projectes ha tingut una petita trobada amb un dels portaveus de la plataforma Salvem el Cabanyal, Tino Villora, que li ha recriminat que aquests enderrocs eren il·legals perquè es troben afectats per la protecció del Ministeri de Cultura.

Grau en tot moment s'ha emparat en la llei aprovada pel govern valencià que valida els enderrocs i ha recordat que els socialistes valencians varen estar en el seu moment a favor del pla Cabanyal. En aquell moment es trobaven presents alguns regidors i representants municipals del PSPV-PSOE com Vicente González Móstoles que s'han mostrat en desacord amb el tinent d'alcalde.