El partit islamista AKP va perdre ahir la majoria absoluta al parlament de Turquia, registrant una caiguda de 9 punts i 71 diputats a l'hemicicle. L'altre cara de la moneda la representa el partit d'esquerres i prokurd HDP, que ha passat de tenir 36 diputats independents a tenir-ne 80 de propis.

Segons les dades de la televisió pública, amb el cent per cent de vots escrutats, -i una participació del 86%?- l'AKP ha obtingut el 40,8% dels vots, el partit opositor socialdemòcrata CHP el 25,1%; els nacionalistes del MHP el 16,4%, i el partit d'esquerres i prokurd HDP el 12,9% dels sufragis. Amb aquestes dades, al Parlament d'Ankara l'AKP tindrà 255 escons (l'any 2011 en va obtenir 326), el CHP 133 (135 el 2011), el MHP 82 (53 el 2011) i el HDP 80 (36 diputats independents en 2011).

Aquest resultat deixa a l'AKP a 18 escons de la majoria absoluta i és considerat pels analistes i la premsa local com un gran fracàs per al partit i també per al seu fundador i actual president turc, Recep Tayyip Erdogan, qui esperava fins i tot obtenir més de 330 diputats i un resultat per sobre de 60 % li hauria permès sotmetre a referèndum una reforma constitucional per ampliar els poders del president.

Alegria a la capital dels kurds

Diyarbakir, capital oficiosa de la població kurda a Turquia, es va convertir ahir en una festa, amb milers de joves celebrant l'arribada al Parlament del partit esquerrà HDP, tradicional representant de l'activisme kurd, en les eleccions generals celebrades ahir.

El HDP no només va superar còmodament el llindar electoral del 10 per cent, sinó que fins i tot va superar totes les enquestes pre-electorals, aconseguint el 12,9 % dels vots, la qual cosa li garanteix 80 escons. Això suposa un gran salt davant la trentena de diputats que el partit va aconseguir asseure a l'hemicicle el 2011, després de postular-se com a independents.

El copresident del HDP, el carismàtic Selahattin Demirtas, va demanar en la seva primera al·locució als seus seguidors que s'abstinguessin de celebrar als carrers per evitar tot tipus de disturbis o possibles enfrontaments. Així i tot, alguns grups van sortir a ballar al carrer i a llançar focs artificials.

L'entrada del HDP a l'hemicicle li arrabassa la majoria absoluta a l'AKP i planteja un incert panorama d'un govern en minoria o poc probables pactes. De fet, Demirtas va descartar en el seu discurs que pogués pactar amb l'AKP, una opció sovint evocada pels analistes. "Hem promès no formar una coalició amb l'AKP. No els recolzarem (en un govern en minoria) ni de fora ni de dins. Ens espera un rol d'oposició honrada i de qualitat", va proclamar afegint que "ens espera una tasca difícil" i assegurant que la propera meta seria "arribar al poder en solitari".

També va recordar que el procés de pau amb l'il·legalitzat Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK), que observa una treva des de fa més de dos anys, ha contribuït a fer possible aquest resultat del HDP, les arrels del qual s'enfonsen en el moviment kurd activista que resideix, majoritàriament, als afores de Diyarbakir.

L'AKP perd força

Fins ahir, l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) havia encadenat a Turquia una gran ratxa de victòries per majoria absoluta des del 2002 que ahir es va veure trencada.

L'AKP va sorgir quan el país va començar a recuperar-se d'una greu crisi econòmica el 2001 i va conjuminar amb èxit un credo conservador en el social amb un liberalisme a ultrança en l'ambit de l'economia.