Centenars de refugiats procedents de països en conflicte de l'Orient Mitjà van entrar avui a Hongria procedents de Sèrbia, mostrant que continua l'èxode dels que busquen una vida a Europa allunyada de la violència. Molts dels refugiats que entren a Hongria tenen com a primer interès saber com creuar i sortir del país sense que les autoritats locals els identifiquin i registrin. La seva por és que l'aplicació de la normativa europea els acabi portant de tornada a Hongria en intentar creuar a un altre país, perquè és el primer Estat comunitari on hi ha constància del seu pas.

"Llei, quina llei?" ironitzava sobre això a Efe Mohammad, un granger sirià de 75 anys que viatjava amb la seva dona, ja en territori hongarès a pocs metres de la tanca que va construir el govern del conservador Viktor Orbán, suposadament, per aturar la immigració. En un bon anglès, explica que en la seva odissea des de Síria ja havia passat per Grècia, sense "veure ni un policia". Amb molta lucidesa, l'ancià, que pretén viatjar a Holanda, perquè "Alemanya és un país per a joves", qüestiona que uns estats europeus apliquin les normes i altres no.

Durant el cap de setmana, uns 16.000 refugiats procedents d'Hongria van passar a Àustria i després a Alemanya sense que en cap moment fossin controlats.

Mohammad, que no vol que li facin fotos perquè els seus fills no es posin tristos si les veuen, diu que no entén per què no pot creuar Hongria sense ser registrat. "Jo no he fet res, només vull passar", afirma. Abans d'acomiadar-se, aquest home que fa setmanes que fuig per Egipte, Turquia, Grècia, Macedònia i Sèrbia té el gest d'oferir un cigar als periodistes occidentals que l'entrevisten.

Des de començament d'any les autoritats hongareses ja han interceptat més de 167.000 refugiats, que arriben al país per la ruta dels Balcans, per prosseguir després el seu camí cap a Àustria, Alemanya i altres països rics d'Europa. Després de creuar la frontera seguint les vies del tren, on no hi ha filat perquè els combois puguin circular, la primera parada a Hongria per a molts és la localitat de Röszke.

El punt de reunió a la rodalia d'aquesta localitat és una de les parades més traumàtiques per als refugiats, ja que després d'haver arribat finalment a la zona de Schengen, moltes vegades han d'esperar allà hores i fins dies, abans de ser traslladats per al seu registre. A la mateixa Röszke, el nou camp d'internament, on les autoritats registren els refugiats, es va omplir en dos dies i molts van haver d'esperar i passar la nit al ras.

Amnistia Internacional ha criticat les precàries condicions en què romanen de vegades durant dies els refugiats que acaben d'entrar a Hongria. Ahir a la matinada uns 50 refugiats van protestar contra aquest tractament, que finalment no va conduir a escenes de violència però que demostra que els centres de la frontera sud d'Hongria no estan preparats per a aquesta pressió migratòria.

En els últims dos dies s'ha alleujat una mica la situació a Hongria, després que Àustria i Alemanya anunciessin que deixarien entrar els refugiats provinents d'Orient Mitjà. L'estació Keleti de Budapest, que les últimes setmanes va funcionar com un veritable campament per a milers de persones, ahir es va buidar, però s'espera que els pròxims dies arribin de nou centenars de refugiats a diferents ciutats del país. Més de 4.000 persones van entrar ahir a Sèrbia des de Macedònia, segons el portal index, i s'esperava que arribessin a Hongria ahir a la nit, o avui.