El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va dir ahir que un cop celebrades les "eleccions plebiscitàries" del 27-S, no té sentit "un segon referèndum" d'autodeterminació a Catalunya, si bé es va mostrar disposat a estudiar-ne la convocatòria si la comunitat internacional ho demana i ho tutela.

Segons va indicar Junqueras en declaracions a RAC1, els 62 diputats aconseguits per Junts pel Sí més els 10 de la CUP fan que l'independentisme català hagi obtingut "uns resultats extraordinaris, i és evident que hem guanyat". Va sostenir, en aquest sentit, que "un cop fetes eleccions de caràcter plebiscitari, que hem guanyat, quin sentit té fer un segon referèndum?", ja que "no hi ha cap país del món que ratifiqui (l'autodeterminació) cada tres mesos. És exagerat, és molt poc pràctic".

Ara bé, va puntualitzar, "si la comunitat internacional ve aquí i ens diu que tutelarà un procés referendari, ho estudiarem per respecte a la comunitat internacional, el que no aconseguiran que acceptem és iniciar un altre debat per veure com fem un referèndum" dins de la legalitat espanyola "perquè després no ens ho deixin fer, això ja ho hem intentat".

Segons el president d'ERC i número 5 de la candidatura de Junts pel Sí, "el govern espanyol ja ha tingut mil oportunitats per parlar i les seguirà tenint per dirigir-se als ciutadans de Catalunya" i "si té alguna cosa a dir ja ho dirà, però el nostre mandat democràtic no és escoltar" una hipotètica proposta seva, "sinó que és el de construir la independència de Catalunya", va sentenciar.