Espanya i Andorra impulsen un conveni per combatre el frau fiscal

La mesura, que es començarà a aplicar divendres, té com a objectiu evitar la doble imposició

22.02.2016 | 07:42

Divendres vinent entra en vigor el conveni en matèria fiscal entre Espanya i Andorra, una mesura que pretén evitar la doble imposició i lluitar contra el frau fiscal. En concret, un dels seus articles fa una menció expressa de l'elusió fiscal d'artistes i esportistes espanyols que fixen la seva residència al país veí per reduir els impostos que han d'abonar. Amb aquesta estratègia, aquests contribuents tributen pels seus guanys a Andorra al 10 % i al 24 % a Espanya per l'impost de la renda dels no residents.
En qualsevol cas, però, el secretari general del sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), José María Mollinedo, afirma que les decisions que prenen els artistes i els esportistes espanyols sobre l'elecció de la seva residència fiscal no variarà per aquesta norma. Sobre això, Mollinedo recorda que aquest article també figura en els convenis fiscals signats per Espanya amb Alemanya, França i Itàlia, ja que segueix el model de l'OCDE.
El conveni amb Andorra explica que les rendes que un resident d'un estat contractant obtingui de l'exercici de la seva activitat personal en l'altre estat contractant en qualitat d'artista de l'espectacle, tal com actor de teatre, cinema, ràdio o televisió, o en qualitat de músic, o com a esportista, es poden sotmetre a imposició en aquest altre estat. El text subratlla, també, que quan les rendes derivades de les activitats realitzades per un artista o esportista personalment i en aquesta qualitat, s'atribueixin no a l'artista o esportista sinó a una altra persona, aquestes rendes es poden sotmetre a imposició a l'estat contractant en què es realitzin les activitats de l'artista o esportista. S'espera que el conveni afecti la decisió d'algunes empreses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema