La consellera de la Presidència, Neus Munté, va assegurar ahir que el Govern de la Generalitat no se separa per ara "ni un mil·límetre" del full de ruta sobiranista que va assumir a l'inici de la legislatura, però està obert a "valorar" la reivindicació d'un referèndum unilateral d'independència. Tot i això, va evitar recriminar a Assemblea Nacional Catalana (ANC) que hagi convocat una consulta a les seves bases per saber la seva opinió sobre la convocatòria d'un referèndum.

Després de la reunió d'ahir del Govern de la Generalitat, Munté va negar que en el Govern hi hagi fissures en aquest debat, després que dilluns passat el cap de llista de CDC a les eleccions generals, Francesc Homs, retragués a l'ANC que es plantegi defensar un referèndum unilateral, una idea que sí que defensen ERC i la CUP.

Munté va subratllar que el Govern té una "posició absolutament unitària respecte al full de ruta acordat". "Som absolutament partidaris de prioritzar i seguir aquest full de ruta", va insistir Munté.

Això no obstant, va puntualitzar que "totes les opcions s'han de poder valorar, cap no és descartable sempre que comporti tota la legitimació democràtica" i serveixi per "reforçar la base social del sobiranisme".

La consellera va reconèixer que un referèndum unilateral seria "el més aproximat possible" a la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, que va poder portar-se a terme "gràcies a la voluntat del Govern i sobretot de milers de voluntaris".

Segons el seu parer, el que és essencial és que les fórmules que s'incloguin en el full de ruta tinguin "base democràtica" i els seus resultats gaudeixin de l'"homologació internacional".

Munté va evitar recriminar a l'ANC que hagi convocat una consulta entre les seves bases per saber si caldria incloure el referèndum unilateral en el full de ruta: "qualsevol debat intern en aquest sentit és absolutament benvingut des del màxim respecte".

La portaveu del Govern va recordar que el mateix President de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a "debatre" en el si de Junts pel S, amb les entitats sobiranistes i amb el conjunt de forces parlamentàries i "escoltar totes les opcions".

Segons va assenyalar Munté, no hi ha "cap problema a posar sobre la taula diferents opcions" i "no hi ha cap opció que es pugui descartar d'inici", encara que de moment el full de ruta acordat al principi del mandat de l'actual govern continua "plenament vigent".