El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va remetre un carta al vicepresident econòmic català, Oriol Junqueras, en la qual li demanava més control de la despesa del personal, i també ha enviat missives a sis autonomies més per garantir els objectius de compliment de dèficit. Les altres comunitats que van rebre una carta del ministeri d'Hisenda són Extremadura, Aragó, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Cantàbria, i en elles se'ls recorda que han de complir els acords de no disponibilitat, així com altres mesures per aconseguir que el dèficit d'aquest any no superi el 0,7%.

Segons les cartes enviades els darrers dies, la informació que sol·liciten sobre aquestes mesures addicionals que han de prendre han de ser remeses al ministeri abans del 5 de setembre. Beteta adverteix que si no es compleixen els compromisos adquirits en el Pla d'ajust acordat amb cada comunitat, serà aquesta, "a la part en la qual li sigui imputable", qui assumeixi les responsabilitats derivades de l'incompliment dels compromisos assumits per Espanya d'acord amb la normativa europea i altres compromisos internacionals. Beteta també va precisar que, segons les últimes dades disponibles de l'execució pressupostària de cadascuna d'aquestes comunitats, s'observa "amb preocupació l'existència de possibles riscos i desviacions" en el compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

A la carta dirigida a Junqueras es va mostrar preocupat per l'evolució de les despeses de personal i les despeses corrents en béns i serveis, especialment els relacionats amb la despesa sanitària. A més, li va demanar informació específica sobre els processos judicials que pogués determinar en 2016 "algun impacte" en la necessitat de finançament de la Generalitat, en concret pel recurs interposat per Agbar per la privatització de la gestió d'Aigües del Ter-Llobregat.

A Extremadura li adverteix de riscos sobre ingressos i despeses relacionades amb els fons europeus en aquest exercici i de "tensions" en el capítol relatiu al Servei de Salut.

Hisenda preveu a Aragó sobre l'evolució de les despeses de personal, que pot incrementar-se per sobre de taxes superiors a l'increment general retributiu i sobre els ingressos per alguns dels impostos cedits.

Els riscos per a la Comunitat Valenciana d'incomplir els objectius radiquen en el comportament dels ingressos per transferències corrents i de capital i haurà d'atendre especialment l'evolució actual en el capítol de despeses de personal i despeses corrents en béns i serveis.

Els cita a una reunió a principi de setembre per valorar la situació i sol·licita informació específica, abans del 2 de setembre, per parlar sobre les previsions d'ingressos per alguns tributs, l'impacte dels fons europeus en la comunitat.