El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, mantindrà aquesta setmana un actitud de discreció, com ha fet des de les eleccions del 26 de juny, a l'aguait de la decisió que adopti el dimecres l'executiva del PP sobre les condicions plantejades per Ciutadans per negociar la investidura.

Sánchez no té programat cap acte durant els propers dies, però a Ferraz insisteixen que manté l'activitat interna per seguir l'evolució del procés de formació de govern. L'última vegada que Sánchez va comparèixer en públic va ser el passat dia 2 amb motiu de la reunió amb Mariano Rajoy al Congrés, després de la qual va oferir una roda de premsa.

Des de llavors, només s'ha pronunciat en les xarxes socials, on ha fet alguns comentaris sobre els èxits de l'esport espanyol en els Jocs Olímpics de Brasil o per lamentar els incendis a Galícia.

Al PSOE justifiquen el silenci de Sánchez dient que "no ha canviat ni canviarà d'opinió, pel que no té res de nou a dir".

Sánchez ha delegat en les últimes setmanes en altres càrrecs del partit com Antonio Hernando, Óscar López o Meritxell Batet perquè defensin la posició que el PSOE va adoptar en el Comitè Federal el passat 9 de juliol.

Ferraz no té previsió de convocar per ara a l'executiva federal, que es va reunir per última vegada el passat 18 de juliol, la vigília de la sessió constitutiva del Congrés i el Senat.

L'única reunió que s'espera que tingui lloc els propers dies és la de la Comissió Federal de Llistes per aprovar les candidatures de les eleccions gallegues i basques, si bé encara no té data.

La portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha afirmat que en el seu partit s'espera que "el silenci" que aquests dies manté el PSOE serveixi perquè "unifiquin criteris i postures" i arribin a "l'abstenció com a resultat final".

Villacís, en declaracions als periodistes abans de participar en els actes per la festivitat de la Verge de la Paloma, ha criticat aquesta actitud dels socialistes i del seu secretari general, Pedro Sánchez, ja que "no és seriosa en un partit que hauria de tenir sentit d'estat".

El que se li està demanant al PSOE és que tingui un "comportament responsable" i se sumi a Ciutadans en l'oposició a un PP en minoria, ha dit la dirigent del partit d'Albert Rivera abans d'incidir que perquè això passi "abans hi ha d'haver govern".

Segons les seves paraules, "l'altra opció són terceres eleccions", i per això, ha exigit a Sánchez que sigui clar i desvetlli quins són els seus plans.

"O s'abstenen o ens obliguen a tots a terceres eleccions, pel que haurà d'explicar per què no ens hem pogut posar d'acord", ha postil·lat abans d'insistir que l'abstenció, si és l'elecció final del PSOE, no només resultaria beneficiosa per als socialistes, sinó també per als espanyols.