Les milícies de l'oest de Líbia van iniciar ahir la fase definitiva de l'assalt als districtes 1 i 3 de la ciutat portuària de Sirte, un primer atac per diversos flancs en què van morir una trentena de milicians i 150 més van quedar ferits. Els combats van arrencar a l'alba amb foc d'artilleria pesada des de terra i mar contra posicions gihadistes al centre del districte 1 i bombardejos aeris nord-americans al 3, en el qual es concentra la majoria dels 200 membres de la branca líbia del grup gihadista Estat Islàmic (EI) que resisteixen a l'urbs.

En aquesta mateixa zona, un laberint dens de cases baixes i carrerons estrets, hi va haver nombrosos intercanvis de trets entre els milicians i els tiradors professionals gihadistes apostats rere els murs derruïts. Els radicals, que segons les milícies líbies són majoritàriament de països de l'Àfrica subsahariana, Tunísia i Egipte, van fer esclatar, a més, almenys cinc cotxes bomba al voltant d'una escola i un altre a l'hospital de campanya aixecat a la línia del front.

Quatre persones van morir per "trets de franctiradors i la resta a causa dels cotxes bomba. Deu dels ferits estan en estat molt greu", va explicar a Efe un dels responsables del centre mèdic. Portaveus militars sobre el terreny van qualificar, per la seva banda, de reeixida aquesta primera escomesa i van insistir que s'espera que els prop de dos quilòmetres quadrats en què resisteixen els gihadistes i les seves famílies podran ser alliberats en "pocs dies". L'objectiu és que els habitants desplaçats de Sirte puguin tornar a la ciutat abans de la celebració de la festa musulmana del sacrifici, prevista pel setembre, van agregar. Sirte ha estat sota setge de les tropes de l'oest de Líbia des del juny passat, però la perícia en el tir dels que resisteixen i la gran quantitat d'artefactes n'han evitat la caiguda.