El govern espanyol creu que el retard en la qualificació de la llei de desconnexió per part de la Mesa del Parlament de Catalunya és la prova de l'«absolut desconcert» que es viu en el si dels independentistes.

Fonts del govern es van expressar en aquests termes després que la Mesa del Parlament no inclogués en l'ordre del dia d'ahir, la tramitació de l'anomenada llei del referèndum, la norma amb la qual els independentistes preveuen emparar l'1 d'octubre. Un ajornament que, juntament amb el fet que la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, es negués a signar el text de la llei, és la demostració, segons el parer del govern central, que el procés independentista «viu una situació d'absolut desconcert».

Segons les mateixes fonts, la situació està causada per la pèrdua de suports populars, la radicalització, la «purga de qualsevol veu moderada» i l'intent d'«escapar de les seves responsabilitats» per part dels màxims dirigents independentistes.

De la seva banda, el PSOE va celebrar una reunió de la Comissió Permanent de l'Executiva i de la direcció del grup parlamentari amb una clara aposta per un Estat plurinacional i el procés sobiranista com a teló de fons. A finals d'agost, el PSOE celebrarà un ple de l'Executiva que dictaminarà les accions a dur a terme al Congrés, però els socialistes insisteixen en una Espanya plurinacional, tal com recull la seva Declaració de Barcelona, aprovada en el seu 39 congrés.

La direcció del PSOE traslladarà l'assumpte a la resta de formacions polítiques en el marc d'una reforma de la Constitució. El punt més polèmic i de fricció: dictaminar quantes nacions hi ha a Espanya. Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE, va destacar que a la Constitució no es detalla quantes nacionalitats i regions integren Espanya. No obstant, va evitar dictaminar segons el parer de la direcció socialista quantes nacionalitats hi ha o pot haver-hi.

L'article 2 de la Constitució recull que la Carta Magna es fonamenta en «la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles».