El monjo de la comunitat benedictina de Montserrat Bernabé Dalmau va celebrar ahir el jubileu, és a dir, el 50è aniversari de la professió de fe, que va tenir lloc al santuari el 6 d'agost del 1962.

Durant la missa conventual d'ahir, presidida per l'abat Josep Maria Soler, Bernabé Dalmau va fer renovació dels vots. Dalmau va destacar que "un cinquantenari de professió monàstica és la constatació del desig humà permanent de cercar Déu. El propòsit del monjo no és una aventura desmesurada. Per això la recerca autèntica de Déu, sant Benet l'assenyala al candidat com a indici de vocació".

Bernabé Dalmau i Ribalta va néixer a Igualada el 5 de setembre del 1944. Va iniciar el noviciat el 29 de juliol del 1961, va fer la professió simple el 6 d'agost del 1962 i la solemne, el 8 de setembre del 1965. Va ser ordenat sacerdot l'1 d'octubre del 1972. Acabats els estudis a Montserrat, els va ampliar a Estrasburg, on es va llicenciar en Teologia i en Dret Canònic.

A part d'algunes estades a la casa filial que Montserrat tenia a Jerusalem i al monestir castellà del Paular, i un reciclatge a Roma, ha exercit sempre l'activitat a Montserrat, especialment en el camp de les publicacions, de l'ensenyament i de la pastoral.

Ha col·laborat des dels inicis en la revista Documents d'Església, de la qual n'és el director des del 1986. Per això, ha traduït els documents del Concili Vaticà II i els principals dels pontificats de Joan Pau II i de Benet XVI. També, com a traductor, ha col·laborat en les edicions catalanes del Codi de dret canònic (1983) i del Catecisme de l'Església catòlica (1993). Sempre ha tingut afecció en el camp de la litúrgia i, per aquest motiu, des del 1988 és el representant del Monestir de Montserrat en la Comissió Interdiocesana de Litúrgia, i ha intervingut activament en les activitats d'aquesta Comissió, d'una manera especial en el Concili Provincial Tarraconense i en algunes de les seves aplicacions. Des del 2003 també és membre de la Comissió Interdiocesana de versions litúrgiques. Ha publicat diversos opuscles de divulgació religiosa i un lèxic d'espiritualitat benedictina.

Durant els sis primers anys de govern de l'abat Soler va ser el sotsprior del monestir. En l'actualitat continua alternant el temps entre les publicacions i la pastoral.

En la celebració d'ahir, Dalmau va destacar que "vora tres mil monjos han poblat al llarg d'un mil·lenni la muntanya de Montserrat. Tots ells, un moment o altre, s'han enfrontat amb el repte de ser sincers amb ells mateixos i envers Déu, per saber si el buscaven de veritat. Han tingut confiança que a Montserrat el podien trobar, i han fet el pas".