José Luis Guerin no entenia com un ofici tan personal com la direcció cinematogràfica pot dur una signatura coral. L´autor d´En construcción -premi Goya 2002 al millor documental- concep la realització fílmica com un exercici íntim i en una recent taula rodona amb joves estudiants d´institut va expressar l´estupefacció admirativa de comprovar que es pot rodar des de la convicció que «tots som directors», tal com afirma Olga Mampel, alumne de l´IES Castellet. Com ella, una trentena llarga de noies i nois de 1r de batxillerat i 4t d´ESO han pres part enguany en el projecte pedagògic Cinema en curs, en el qual el centre de Sant Vicenç ja ha participat set vegades consecutives des de la temporada 2009-10.

«Es tracta de formar els espectadors del futur», explica la professora Sabina Salat, implicada des de primera hora en la iniciativa promoguda per l´associació cultural A Bao A Qu i que en una dècada s´ha posat en pràctica a una seixantena d´escoles i instituts d´arreu del país. A una edat més propícia per a passar la tarda amb blockbusters i crispetes, els joves s´imbueixen dels valors pedagògics del cine -treball en equip, mirada a l´entorn proper, responsabilitats compartides...- veient pel·lícules d´autor i valorant aspectes tan essencials -i poc valorats pel gran públic- com el so, la llum i els diferents tipus de plans.

Cinema en curs va irrompre a l´IES Castellet com una incògnita i, set cursos després, és una realitat consolidada que té com a fita la realització d´un curtmetratge. Els alumnes de 4t d´ESO, amb el mestratge dels professors Lluís Garcia i Ivet Busqueta han elaborat la ficció Notes de confiança, on una noia té el dilema de marxar a estudiar música, la seva gran passió, i deixar enrere el contacte diari amb amics i familiars. Per la seva part, els participants de 1r de batxillerat, guiats per Sabina Salat i Alexis Cabrillana, van rodar el documental Allà on ens porta el Cremallera, amb una mirada al simpàtic mitjà de transport que porta a Montserrat més poètica i vivencial que històrica. En tots dos casos, els aprenents han tingut l´ajuda del director Daniel Lacasa, peça clau del documental La Granja del Pas, de Sílvia Munt.

«Vam posar sobre la taula una sèrie d´idees, tenint en compte que el tema ens havia de ser proper i hi havia d´aparèixer una relació d´amistat», apunta Aidée Ariño, estudiant de 4t que, a les tasques tècniques, hi va afegir la interpretació d´un dels papers de Notes de confiança. Des del primer al darrer pas, «tot es fa per consens» i tothom assumeix les diverses feines que implica el rodatge d´un film. Fins i tot, l´atzar els va donar un cop de mà creatiu perquè durant els dies dedicats al rodatge va fer acte de presència la pluja. «Montserrat dóna molt joc, i si pots gravar quan està emboirada, cinematogràficament hi guanyes molt», anota Mampel.

Les dues cintes s'han pogut veure aquesta setmana a l´Auditori Maria Carme Grauvilardell de la localitat santvicentina i ja es van projectar a la Filmoteca de Catalunya, a Barcelona, juntament amb la resta de treballs dels altres instituts participants, i una representació dels creadors de Notes de confiança van marxar dijous a París per mostrar la producció en una trobada internacional a la Cinéma-thèque française. Els joves de l´IES Castellet miren ara les pel·lícules d´una altra manera i, en alguns casos, com els d´Alba Marcuello i Mónica Pérez, està despertant vocacions. Temps al temps.