"Que la principal empresa minera del Bages es comprometi amb activitats vinculades al medi ambient és un fet molt important", valorava ahir al migdia el conseller de Territori, Josep Rull, durant la seva visita a la jornada lúdica "Cuidem la Terra. Fem Salut", a les instal·lacions d'Ampans, a Santpedor. Rull es referia a ICL, una de les set empreses i entitats del Bages que ahir van organitzar tallers infantils per promoure els valors de la sostenibilitat.

De fet, la iniciativa era impulsada per la plataforma ProMineria, que defensa el manteniment d'aquesta activitat al Bages. A banda de l'empresa minera ICL, hi van participar Aigües de Manresa, Grup Llobet, Hortàlia, el Museu de Geologia Valentí Masachs i Ampans. Tots junts van organitzar una matinal d'activitats i tallers perquè nens i nenes d'entre 6 i 12 anys poguessin experimentar diverses perspectives sobre la relació dels humans amb la Terra: el medi ambient, els recursos naturals, l'alimentació, la salut i el patrimoni hortícola i agroalimentari.

"Cuidar la Terra és garantir la vida. Sense el medi ambient, no hi ha prosperitat ni progrés. I aquest és el missatge que hem de ser capaços de donar de manera clara i rotunda", va expressar Rull durant els parlaments, tot agraint a continuació la iniciativa dels organitzadors per traslladar aquest missatge a les futures generacions.

El conseller també va assegurar que, de cara a una Catalunya independent, el respecte al medi ambient ha de ser prioritari. "Els països més moderns, més pròspers i més decents són aquells que estan radicalment compromesos amb el medi ambient. Una de les columnes vertebrals d'aquesta nova república que crearem ha de ser, per tant, la sostenibilitat i el medi natural", va assegurar Rull.

Posteriorment, en declaracions a aquest diari, el conseller va considerar perfectament possible garantir el respecte al medi ambient amb la permanència de l'activitat minera al Bages. "Hem d'aconseguir que una activitat econòmica que genera molts llocs de treball a la comarca s'exploti de tal manera que no ens deixi uns residus impossibles de gestionar en el futur", va dir. Per això, va afegir, "el pla director de la mineria del Bages, que estem elaborant, ens ha de permetre que aquests residus no ens hipotequin en el futur".

Rull va estar acompanyat, entre d'altres, per la delegada del Govern, Laura Vilagrà; el president del Consell Comarcal, Agustí Comas; i l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. La comitiva es va passejar pels diferents estands, en els quals els infants plantaven llavors, coneixien productes ecològics i de proximitat, descobrien minerals i aprenien a estalviar aigua, entre altres activitats. De regal: un equip d'horticultura urbana que es van poder endur cap a casa.