«Encara estic marejada», afirmava ahir una de les principals protagonistes de la jornada de Sant Marc de Balsareny. Es tractava de la balladora que més va aguantar fent la figuereta, punt àlgid de la diada en què aquest municipi honora el seu patró i en què posa de manifest la força de la seva tradició.

La jove dansaire va ser una de les tres que van executar la que és la figura central del singular ball de la faixa i la que més el va fer allargar. En aquesta dansa, un ballador de cada rotllana fa la vertical suportant tot el pes del seu cos i l'equilibri sobre el cap (la figuereta), amb la seva faixa com a únic coixí. Així es mantenen mentre els dura la resistència, i la darrera va aguantar més de dos minuts i mig. Temps durant el qual ni la música de la cobla, amb una tonada repetitiva i sostinguda, ni els aplaudiments del públic no s'aturen, per donar alè als balladors.

Les danses tradicionals, els balls de bastons (als quals també es va convidar a participar antics balladors) i els de gegants es van combinar en aquesta matinal de múscul tradicional, diada oficial d'una festa major que enguany s'ha repartit gairebé al llarg de tota una setmana i que es clourà diumenge amb la trobada de gegants i la de cotxes clàssics.

Ahir, tot i escaure's en una jornada laborable (festa local a Balsareny), la plaça de l'Ajuntament es va omplir de públic. Al matí, abans de les ballades, es va fer la tradicional benedicció i repartiment del panet de Sant Marc.