El ple de l'Ajuntament de Santpedor ha aprovat definitivament el projecte de rehabilitació de Cal Clarassó, que ha de convertir l'antiga fàbrica del nucli antic en un centre cívic. La setmana que ve es farà un ple extraordinari per aprovar el plec de clàusules per licitar les obres de la primera fase d'aquest projecte, que preveu la consolidació de l'estructura exterior de l'edifici i la urbanització de l'entorn. És previst que les obres comencin aquest mateix estiu.

La rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil per convertir-la en un espai sociocultural i intergeneracional es farà en tres fases: una per arranjar l'edifici, l'altra per fer els interiors i la darrera per al mobiliari. Es preveu que el nou equipament sigui una realitat a final del 2020 amb un cost total d'1,7 milions d'euros. L'edifici de dues plantes acollirà el casal d'avis però també disposarà de diferents espais polivalents per fer-hi tallers, xerrades i actuacions, a més d'un bar i restaurant. En definitiva, serà «un centre cívic obert a tothom», assegura l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina.

Ara, el primer pas és licitar les obres de la primera fase, que l'Ajuntament preveu enllestir en el termini d'un mes per poder iniciar els treballs a principi d'agost i acabar-los el mes de maig de l'any vinent. Aquestes obres se centraran en les façanes i la coberta de l'edifici. També s'intervindrà a la xemeneia de l'antic vapor, on es faran treballs de neteja i consolidació d'aquest element «que forma part de l' skyline de Santpedor», apunta Codina.

Millora dels carrers de l'entorn

Encara dins d'aquesta fase es farà la urbanització de l'entorn, que afectarà els carrers de Valls i del Dr. Antoni Vila, on s'intervindrà seguint el mateix criteri que a la resta del barri vell, sense voreres i amb llambordes. Aquestes millores inclouen també el portal de Sant Francesc, «que es dignificarà». Al mateix temps, s'arranjarà el pati de la fàbrica, ara tancat, que es transformarà en «una plaça oberta», que serà una zona de pas i connectarà els carrers del Dr. Antoni Vila i del Monjo.

La rehabilitació de la fàbrica de Cal Clarassó, que és dins de la muralla del segle XIV i al costat del portal de Sant Francesc, conservarà les restes de l'antiga muralla medieval que van aparèixer en una de les parets de l'edifici durant les prospeccions realitzades l'octubre passat.

La primera fase té un cost de 997.000 euros, 500.000 dels quals es finançaran amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i la resta amb fons municipals.

Un espai obert i lluminós

La segona fase de les obres, que s'iniciarà un cop acabada la primera, se centrarà en els espais interiors. L'edifici consta de dues plantes i cadascuna es dividirà en dos espais diferents. La planta baixa tindrà una part destinada a bar i restaurant i a zona d'oci per a la gent gran, i l'altra a aules i espais oberts de convivència. La planta de dalt tindrà per una banda una sala polivalent i, per l'altra, aules per a cursos i tallers.

El tècnic d'Urbanisme, Carles Torrebadella, explica que «s'ha mirat que els espais siguin molt oberts i el mobiliari projectat és modular i encaixa a qualsevol aula». Codina destaca també «la lluminositat» de l'edifici i el fet que conserva «molts dels elements de l'antiga fàbrica tèxtil, com les columnes de ferro forjat i les bigues de fusta».

De capella a oficina de turisme

El consistori santpedorenc també preveu arranjar la petita capella de planta quadrada que hi ha al recinte fabril per convertir-la en una oficina d'informació turística. Per poder-ho dur a terme, compta amb el finançament dels fons europeus Feder, a través del Consell Comarcal.