Sembla complicat que l´ICL Manresa pugui repetir aquesta temporada la carambola de les anteriors, quan va aconseguir la salvació esportiva a l´última jornada gràcies a la derrota de l´Estudiantes a la pista del descendit Gipuzkoa o, fa dos anys, amb el seu sorprenent triomf davant el Reial Madrid.

La temporada passada, però, l´Estudiantes va salvar la categoria als despatxos, com havia fet el Bàsquet Manresa les dues vegades que havia estat en la mateixa situació, les temporades 2012-13 i 2013-14: com que cap equip va aconseguir l´ascens des de la LEB Or, per les altes exigències tant econòmiques com administratives, el conjunt manresà es va poder quedar a l´ACB.

Un fet que també hauria pogut aprofitar el Gipuzkoa, cuer de la lliga Endesa fa un any. Però l´equip basc va preferir confirmar el descens i va renunciar a l´ACB per no continuar «artificialment» en una categoria «inassumible per al club», van explicar en un comunicat: el Gipuzkoa havia acabat en posicions de descens tres cops en quatre anys.

«Després dels resultats esportius de les últimes temporades i de constatar que el projecte a l´ACB resulta inviable tant a nivell esportiu com també econòmicament, aquest nou acord permetrà que Guipúscoa pugui tenir un equip a la Lliga LEB Or i pugui seguir gaudint de bàsquet d´alt nivell», va explicar Denis Itxaso, diputat de Cultura i Esports de la Diputació Foral de Gipuzkoa, sobre l´acord de col·laboració entre l´administració i el club per tenir viabilitat.

Canvi de paradigma

Aquest estiu, però, les regles del joc podrien canviar: fa més d´un any que el govern estatal, a través del ministre d´Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, pugna per eliminar el cànon d´accés a l´ACB, el gran obstacle econòmic per als equips que volen pujar. L´abril del 2016, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va considerar que, amb el cànon, «s´obstaculitza de manera injustificada l´accés a la lliga ACB». I les últimes informacions apunten a un supressió del cànon.

Si finalment se suprimís el cànon, els equips de la LEB Or tindrien via lliure per confirmar els seus ascensos esportius i, per tant, els equips ACB en zona de descens acabarien perdent la categoria. Una opció poc freqüent les últimes temporada.

Jugar en una altra categoria

En cas de confirmar-se el descens esportiu, l´ICL Manresa s´hauria d´inscriure a la LEB Or. Una pèrdua de categoria que implicaria, en principi, una injecció econòmica: el club hauria de cobrar els 1,55 milions d´euros del fons de regulació d´ascensos i descensos que va abonar a l´ACB l´últim cop que va pujar, l´estiu del 2007.

Una altra cosa seria veure quant trigaria a cobrar aquesta quantitat: l´estiu passat, en perdre la categoria, el Gipuzkoa va reclamar aquests diners i, a principi d´aquest 2017, la seva presidenta va explicar que amb prou feines n´havien cobrat la meitat.

Un cop a la LEB Or, el club podria tornar a pugnar per l´ascens, alhora que hauria de lluitar per la supervivència econòmica. El Granada, per exemple, es va acabar dissolvent com a club l´estiu del 2012, després de confirmar-se el seu descens a la LEB Plata.

Un altre club històric del bàsquet estatal, el Girona, va desaparèixer l´estiu del 2008. En el seu cas, els deutes van fer inviable la continuïtat del club a l´ACB, perquè no complia els requisits econòmics de la lliga: no va poder presentar un pla de viabilitat per fer front als 6,5 milions de deute acumulats. I pocs dies després, els gestors del club van anunciar la dissolució de la Societat Anònima Esportiva per centrar-se exclusivament en l´activitat del bàsquet base.

Al final, però, un grup d´empresaris va aconseguir inscriure l´equip a la LEB Bronze, una categoria que ja no existeix. Any rere any, el Club Bàsquet Sant Josep, el nou nom amb què va quedar, va anar pujant categories. L´estiu del 2013, però, els deutes van fer desaparèixer el club.