El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat s'ha compromès amb l'Ajuntament de Berga de tenir enllestit el projecte constructiu de la futura estació d'autobusos de la ciutat a final d'any. Així ho ha explicat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, que, tanmateix, no li consta que la Generalitat prevegi cap partida per a la seva execució de cara a l'any vinent, de manera que es mostra prudent a l'hora de fixar una data per a la seva construcció.

Fa uns mesos que el departament ja està treballant en la redacció del projecte, "i ja és molt que tinguem uns primers esbossos sobre la taula" encara que no se sàpiga quan s'executarà l'obra, diu Gendrau. Tot apunta que el projecte s'aprovarà aquest 2009, però abans l'Ajuntament vol obrir un procés de participació ciutadana "perquè hi facin les seves pròpies aportacions", atès que "és un equipament que ja fa temps que es debat", i es vol consensuar el màxim possible amb els veïns. Gendrau ha avançat que en les properes setmanes convocarà les associacions de veïns de la ciutat per exposar-los el contingut que hi ha del projecte fins ara, i perfilar-lo, sense modificar-ne l'estructura bàsica, però sí "petits detalls pel que fa, per exemple, als accessos". A la reunió també hi assistirà el director general de Transports de la Generalitat.

El projecte que s'està redactant en aquests moments preveu un edifici semisoterrat que aprofitaria el desnivell del terreny al capdavall de la Rasa dels Molins, tot i que l'entrada seria a peu de carrer amb accés des del Pere III. Pel que fa a les instal·lacions, es preveuen quatre andanes protegides per marquesines per a la recepció i evacuació de viatgers, entre 2 i 4 places d'estacionament per a autobusos direccionals i una àrea d'aparcament per a taxis i turismes. Així mateix, es preveu un edifici per a oficines, que també inclouria un espai d'atenció als usuaris i expedició de bitllets, sala d'espera, magatzems, cambres de comptadors i neteja, i un servei de restauració, que es podria equipar amb plaques solars fotovoltaiques. Tot plegat suposarà una inversió d'1,5 milions d'euros a càrrec del departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat.

Millora del transport comarcal

Generalitat i Consell Comarcal del Berguedà tenen sobre la taula possibles propostes de millora de la mobilitat a nivell comarcal, que s'han d'acabar d'estudiar i que es podrien començar a aplicar a partir de l'entrada en servei de la nova estació d'autobusos de Berga, atès que aquest seria el punt central des d'on es coordinarien els serveis de transport cap a la resta de la comarca, segons han apuntat fonts del departament. Entre les propostes que s'estan analitzant figuren diversos serveis de bus; entre Gironella i Berga, entre Puig-reig i Berga passant per l'Espunyola, o entre Berga i Montmajor tots els dissabtes lectius, així com dotar de transport públic municipis del baix Berguedà com Montclar, la Quar o Viver i Serrateix.