La Generalitat treballa amb el supòsit d'implantar la integració tarifària al Berguedà el mes d'octubre, segons el director general del Transport Terrestre de la Generalitat de Catalunya, Manel Villalante. En moltes de les destinacions suposarà una reducció de tarifes de més del 70 %. Això voldrà dir una reducció molt important del preu dels bitllets d'autobús a l'hora de desplaçar-se.

Per aquest motiu és important que la comarca formi part d'aquesta integració tarifària d'aquí a tres mesos. Aquestes són les hipòtesis amb les quals treballa la Generalitat, segons ha dit el director general del Transport Terrestre, Manel Villalante. Des del Consell Comarcal del Berguedà, el president Sergi Roca explica que "hem fet pressió perquè des de la Generalitat implantin les noves tarifes el mes d'octubre com a molt tard", comenta el president; a més a més, segons Roca, "representants del departament de Política Territorial i Obres Públiques ens havien dit que seria el juliol, després el setembre, i les dates s'han anat modificant". Des del Consell Comarcal esperen que finalment es compleixin els terminis i que aquests nous preus signifiquin un gran "avenç" per al territori. A més a més, Roca afirma que "és una reducció important de les tarifes i que també seran incloses en la xarxa metropolitana de Barcelona i de RENFE, estem molt contents". La integració tarifària no només representa un estalvi per als ciutadans del Berguedà que usen el transport públic, sinó que segons els ajuntaments també permetrà una mobilitat més sostenible i incentivarà a fer-ne més ús, per anar a Barcelona, per exemple, on amb el bitllet integrat es podrà utilitzar el bus urbà i el metro.

També apunten que comarques veïnes ja en formen part i que és una eina de reequilibri territorial. A més a més, ajudarà majoritàriament la gent gran i el jovent a desplaçar-se amb transport públic a un preu "assequible", per exemple de Barcelona a Berga, comenta Roca. A banda de la integració tarifària, el pla de millora del transport públic al Berguedà preveu altres punts com ara oferir servei de transport públic a tots els municipis, millorar freqüències i horaris i detectar possibles nous serveis i parades, en molts casos aprofitant línies ja operatives.

A efectes pràctics, des del setembre vinent i amb un termini màxim de final del 2012, el pla proposa ampliar la freqüència dels serveis entre Berga-Barcelona, Berga-Borredà, Berga-la Pobla de Lillet, i també Berga-Montmajor i Berga-Sagàs. Planteja que hi hagi més transport, no només a l'alt Berguedà, sinó en poblacions del baix Berguedà com Viver i Serrateix, Montclar i la Quar. Es pretén que hi hagi una coordinació horària i territorial més bona entre serveis urbans i interurbans, i donar més cobertura, per això s'afegirà una nova parada a Santa Maria de Merlès en les expedicions de la línia Berga-Vic.

El pla de millora del transport públic al Berguedà s'ha presentat aquesta setmana als ajuntaments del Berguedà després de diversos mesos de treballar-hi. De fet, els ajuntaments ja hi havien aportat informació i s'havien fet diverses reunions entre les parts implicades i ara només caldrà esperar si el mes d'octubre la comarca es podrà beneficiar del nou servei.