Places i carrers d'Olvan van viure ahir, en la segona edició de l'Olvaneja, una jornada que va oferir a nens i no tan nens una mirada al passat. La proposta enguany era jugar sense presses, i fer-ho amb velles activitats perdudes d'avis i besavis. Jocs de cintes, baldufes, bitlles, cursa de pedres i rutlles o llançament d'esparde-nyes, entre altres, van centrar el programa d'un Olvaneja dedicat als jocs de carrer. Algunes de les vies del poble van adoptar, així, durant unes hores, el nom de les activitats que acollien i que els més grans ensenyaven als menuts.

En aquest sentit, el rebatejat carrer de la Baldufa va ser un dels més concorreguts durant el migdia i les primeres hores de la tarda. No va faltar, però, públic a cap dels altres jocs. "Ha interessat tant a petits com a grans, fins i tot ha vingut gent jove, que s'ha afegit a alguns jocs". Ho van explicar, al punt del migdia, Jordi Millan i Jordi Boixader, responsables de l'empresa La Maixerina, que ha col·laborat en l'activitat organitzada per l'Ajuntament d'Olvan.

L'Olvaneja és, de fet, una iniciativa cultural, que s'emmarca dins el moviment slow, un fenomen internacional que, tal com es presentava al programa de l'activitat, "desafia el culte a la velocitat". En aquesta ocasió, doncs, a través dels jocs de carrer s'ha volgut posar en valor "l'entorn" i recuperar velles activitats perdudes "que tenen capacitat de reivindicar l'altra velocitat".

Si en la primera edició es va proposar un concurs de fotografia per a la creació de postals d'Olvan i Cal Rosal, en aquesta ocasió s'ha apostat per animar els veïns del municipi i aquells que s'hi han volgut afegir, a compartir l'espai públic a través de jocs de carrer, en molts casos oblidats per l'estil de vida actual. L'slow és un terme anglosaxó que defineix la lentitud. Un concepte que ahir Olvan va posar en alça, de 8 del matí a 8 del vespre, transformant els seus espais més significatius en llocs de jocs per a infants, però també per a joves i adults. A partir d'aquí, es dipositarà al poble un gran bagul amb material per a la pràctica de jocs tradicionals, i una exposició recorrerà diferents localitats.