El Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga ha ordenat el sobreseïment provisional i l'arxiu de la causa oberta contra tres dels voluntaris que van participar en l'organització i celebració del Multireferèndum a Berga els passats dies 24 i 25 de maig. El jutge considera provat que els encausats van participar en les meses del Multireferèndum però descarta la comissió de cap delicte electoral en considerar que la iniciativa no pretenia interferir en les eleccions europees. Segons la interlocutòria, tots els temes que s'hi tractaven "tenen dimensió territorial circumscrita a Catalunya" i, a més, "no estan plantejades per cap partit polític elegible en les eleccions europees del 25 de maig".

Segons la interlocutòria del jutge, tot i que al celebració del Multireferèndum coincidia amb les dates de les eleccions europees, els temes que s'hi tractaven "no tenien dimensió europea" ni tampoc formaven part de les propostes "de cap partit polític elegible a les eleccions". Segons el jutge, l'objecte de la iniciativa era "fer partícip a la ciutadania que viu a Catalunya de qüestions de naturalesa social que afecten a la comunitat".

El sobreseïment de la causa obertes contra els voluntaris berguedans ha estat precedida per diverses resolucions judicials que exculpen altres participants en el Multireferèndum 2014 de diverses poblacions catalanes, com Olot i Castelló d'Empúries. De tots els judicis celebrats per aquesta causa, l'única condemna ha estat la multa de vint euros imposada a deu voluntaris de Vic acusats de desobediència.