ANÀLISI

C-16, aspirant eterna a esdevenir autovia

Des del 2009 fins al 2015, l´eix entre Berga i Bagà acumula estudis i propostes perquè tingui quatre o tres carrils que no s´han concretat. S´han anat fent tasques de manteniment a la via i el gener s´acabaran obres per millorar-hi la seguretat

30.12.2015 | 07:42

La carretera C-16 entre Berga i Bagà no només és a la llista dels deu punts del país amb més risc de tenir un accident de trànsit segons un estudi de l´EuroRAP sinó que en els darrers sis anys acumula estudis informatius i propostes per convertir-la –o no–, en una autovia. De moment, les úniques actuacions que han cristal·litzat han estat les tasques de manteniment habituals, millores als túnels de Guardiola, Cercs i Berga. I aquest gener la Generalitat conclourà obres per valor de 3,5 milions d´euros per millorar-hi la seguretat, una actuació que s´ha fet després d´una persistent campanya de reivindicacions del Consell Comarcal del Berguedà.

De si aquest tram de carretera ha de tenir quatre o tres carrils se n´ha parlat molt però no s´ha concretat res, ni s´ha arribat a l´etapa de redactar-ne un projecte executiu ni molt menys encara, en plena crisi, se n´ha fet una planificació pressupostària per executar-la. Tot i així, aquesta via no deixa de donar titulars.

El dilluns 9 de març del 2009, Joaquim Nadal, aleshores al capdavant del departament de Política Territorial i Obres Públiques (actualment Territori i Sostenibilitat), va presentar, a l´ajuntament Bagà, a tot el ferro polític un estudi informatiu i d´impacte ambiental per convertir la C-16 fins a Bagà en una autovia amb dos sentits de circulació per cada sentit. Una proposta sense data d´execució, sense projecte, sense cap previsió de com es pagaria. Curiosament, l´anunci va arribar només dos dies abans de la celebració a Berga d´una cimera francocatalana. A la trobada, els representants de la Catalunya Central i de la resta del país així com de l´Arieja van reclamar als respectius estats, espanyol i francès, que fessin realitat l´eix Barcelona-Tolosa desdoblant en tot el seu traçat l´eix transeuropeu E-9, a Catalunya
C-16. La jornada va servir per consensuar un manifest unitari en què, entre altres coses, s´afirmava que «aquesta via ràpida i segura entre Barcelona i Tolosa contribuirà no només al desenvolupament territorial, sinó al renaixement d´un veritable espai pirinenc». L´anunci del conseller Nadal va quedar en això, en un anunci.

Posteriorment, el Govern va estudiar la possibilitat de fer un traçat de tres carrils al tram entre Berga i Bagà, on ja hi ha punts que els tenen. Aquesta opció no es va presentar en públic. El divendres 29 de novembre del 2013, Santi Vila va presentar a alcaldes del Berguedà, la Cerdanya i l´Alt Urgell a Berga una proposta de tercer carril reversible i va descartar desdoblar per car. Va dir que el projecte estaria fet la primavera del 2015 i que l´actuació s´estrenaria el 2017. No ha estat així. La redacció del projecte s´allargarà fins al 2016 perquè el Govern, va explicar divendres 11 de desembre el conseller en funcions, Santi Vila, ara sí, vol allargar 6,5 quilòmetres l´autovia a partir de Berga. No va explicar com es pagaria i va dir que l´obra es faria a partir del 2017.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Neus Rius a la botiga
«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Enllaços recomanats: Premis cinema