L'Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Universitat Politècnica de Catalunya, mitjançant l'Exploratori de Recursos de la Natura, han convocat els segons premis per a Treballs de Recerca de Batxillerat i Projectes de Cicles Formatius de Grau Superior: Baells Propeller Challenge, que estan adreçats a alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior. Es tracta de dissenyar maquetes i enginys nàutics per navegar en aigües dolces, concretament, a l'embassament de la Baells. El premi té com a objectiu potenciar l'interès de l'alumnat de batxillerat i de cicles formatius de grau superior per aquesta àrea de coneixement i per aquest territori aplicant-ho a la concepció i al desenvolupament dels seus projectes de recerca. Les inscripcions es poden fer fins al 30 d'abril.

Igualment s'ha convocat un premi per a treballs sobre sostenibilitat nàutica: Baells Sustainable Challenge, adreçat a alumnes universitaris i a la ciutadania en general. En aquest cas, es tracta de dissenyar enginys nàutics sostenibles per navegar en aigües dolces, també a la Baells. Aquest premi té com a objectiu potenciar l'interès de l'alumnat universitari i de la ciutadania en general per aquesta àrea de coneixement i per aquest territori aplicant-ho a la concepció i al desenvolupament dels seus projectes. Les bases, els períodes d'enviament i la informació necessària sobre com formalitzar les inscripcions es pot consultar a la següent adreça: http://www.ww.exploratori.org/index.php/ca/premis-tecno-baells. La presentació de les propostes s'haurà de fer el 12 de juny en el marc del setzè festival d'estiu de la Baells a la mateixa presa. La presentació dels prototips serà el 12 de juny del 2017.

Aquests premis s'emmarquen dins del pla de dinamització de l'embassament de la Baells. L'Agència de Desenvolupament del Berguedà es proposa "desenvolupar infraestructures i equipaments esportius, turístics, culturals i científics per articular una activitat econòmica entorn d'aquest pantà". Juntament amb l'Exploratori, també es pretén que "aquest espai permeti desenvolupar activitats científiques, d'investigació, de recerca i d'experimentació".