Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Berguedà. Aquest és el nom de la nova entitat que s'ha creat a la comarca i és la primera de Catalunya d'àmbit comarcal, segons han confirmat a aquest diari fonts del departament d'Interior de la Generalitat.

La seva particularitat justament és aquesta: que el seu radi d'actuació és comarcal, un fet sense precedents al país. La llei preveu que aquestes entitats treballin en el marc municipal però a la comarca s'està fent una aposta de bracet amb la Generalitat per tal que sigui un servei mancomunat de manera que el puguin rebre, quan els convingui, tots els municipis, també aquells que per la seva baixa densitat de població segurament no el podrien tenir per no disposar de prou efectius per crear una entitat de voluntaris de protecció civil municipal.

El fet que al Berguedà hagi nascut aquest nou projecte pioner a Catalunya ha obligat a disposar de l'assessorament dels juristes del departament d'Interior català, segons ha explicat David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà. Sota les directrius que se'ls han donat, s'han redactat els estatuts d'aquesta nova associació que actualment integren una vintena de voluntaris. Justament aquests dies diferents ajuntaments (Berga, Gironella, Casserres i la Pobla, entre d'altres) estan aprovant per ple reconèixer aquesta associació, un requisit formal necessari.

En el proper ple de l'ens, que s'ha de celebrar el 26 d'octubre, és previst que el Consell Comarcal "el reconegui com una associació pròpia", ha declarat David Font. D'aquesta manera tindrà una administració que "li fa de paraigua". La presentació oficial s'ha previst el dia 28 d'octubre a Berga amb la presència del director general de Protecció Civil, Joan Delort.

Per a tots els ajuntaments

En declaracions a Regió7, David Font ha explicat que "hi ha ajuntaments que no tenen protecció civil", i davant d'aquesta situació el Consell s'ha plantejat d'acord amb els ajuntaments que hi hagués una sola entitat que aglutinés els efectius disponibles per poder oferir el servei a tots els que ho requerissin. "Vam creure que no tenia sentit anar fent agrupacions de pocs voluntaris a cada municipi" i en canvi calia apostar perquè n'hi hagués "una de gran i forta". I és que fins ara aquestes entitats han tingut àmbit municipal.

La nova entitat actua allà on la demanen sota el paraigua del Consell però a les ordres de l'alcalde de cada municipi. El president comarcal ha dit que la Generalitat "ens ajuda i acompanya" en aquest procés inèdit fins ara a Catalunya. De moment ja han treballat en esdeveniments com el Concurs de Boletaires de Puigventós, la Sailfish, la Festa del Bolet de la Pobla i la processó de la Mare de Déu de Queralt dins els actes del centenari a la Valldan, entre d'altres.

Els voluntaris de protecció civil col·laboren en diferents activitats de diferents àmbits, des de festes fins a esdeveniments esportius, ja sigui per ocupar-se de les zones d'aparcaments en festes o actes multitudinaris o per ajudar a gestionar el trànsit, entre d'altres.

Malgrat l'existència d'aquesta nova associació, a la comarca es mantenen dues associacions de nivell local a Cercs i Puig-reig. David Font ha indicat que se les ha convidat a formar part de l'associació comarcal però han preferit mantenir-se com estan. De cara al futur "hauran de valorar si volen integrar-s'hi".