El Consell Comarcal del Berguedà continua treballant per fomentar el reciclatge i aconseguir que el Berguedà deixi de ser una de les comarques que menys recicla de Catalunya. Aquest divendres s'ha presentat, a Berga, una nova acció dins d'aquest procés capitanejat per l'ens comarcal que busca un increment del reciclatge del vidre en el sector de la restauració. El Consell Comarcal i EcoVidrio han iniciat la distribució de 120 bujols i la instal·lació de 40 iglús especials que s'han dissenyat per fer més senzill el procés de buidatge dels envasos de vidre als contenidors. El nou sistema permet dipositar tot el vidre de cop al contenidor, amb un mecanisme hidràulic que eleva el bujol, i no haver-ho de fer ampolla per ampolla.

Tal i com ha explicat el conseller de l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal, Francesc Xavier Francàs, la iniciativa pretén continuar caminant cap a una comarca «neta i respectuosa amb el medi ambient» i és tracta d'una acció per fomentar, encara més, la cultura del reciclatge. Tot i que inicialment el nou sistema de contenidors afavoreix directament als establiments del sector de la restauració, a banda de bars i restaurants també poden utilitzar els iglús els particulars. «Els contenidors tenen una part adaptada als nous bujols que s'han repartit als restaurants, però també permet que qualsevol persona hi dipositi vidres», ha especificat.

En les darreres setmanes s'ha realitzat un estudi de quins són els punts on calia instal·lar els nous contenidors, a les zones on es concentren més establiments de restauració. Aquests conviuran amb els antics. La majoria d'ells s'instal·laran a Berga, on s'hi concentra la major part de bars i restaurants, però també se'n ubicaran a Puig-reig, Gironella, La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Avià i Bagà.

La gerent d'EcoVidrio a Catalunya, Sílvia Mayo, ha explicat que el 2015, al Berguedà es van reciclar 820 tones de vidre, una xifra que suposa uns 20 quilos per persona i any. Tot i que ha assegurat que els berguedans reciclen el vidre per sobre de la mitjana catalana (que se situa a 18 quilos per persona a l'any) ha dit que «sempre es pot millorar». En aquest sentit, ha afegit que amb la nova campanya es busca incrementar la recollida selectiva pel que fa al vidre, tenint en compte que el sector de la restauració és un dels que més vidre genera. «Si ho posem fàcil, possiblement serà més fàcil que el reciclatge augmenti».

El president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, ha assegurat que tot i que la majoria d'establiments són conscients de la necessitat de reciclar, ha mostrat l'agraïment als impulsors d'aquesta campanya que els posarà el procés més fàcil.

El regidor de l'Ajuntament de Berga, Oriol Camps, també s'ha mostrat satisfet per la nova iniciativa, tot i que ha alertat que cal continuar treballant per «invertir la situació» i que el Berguedà deixi de ser una de les comarques a la cua del reciclatge. És per això que creu que qualsevol campanya és important per a la conscienciació ciutadana.

Els 120 bujols i els 40 iglús han estat cedits gratuïtament per EcoVidrio al Consell Comarcal del Berguedà dins de la campanya Horeca de la que en forma part l'empresa.