Bífidus Produccions SL, l'empresa que des del 2005 gestiona l'emissora municipal Ràdio Berga, que emet als 107.6 FM, ha presentat un requeriment per reclamar danys i perjudicis a l'Ajuntament de Berga perquè no arregla el repetidor de la Figuerassa. Aquest fet impedeix que se senti l'emissora municipal, que des del setembre del 2016 emet programació musical (radiofórmula). Tal com va avançar aquest diari, la tempesta del 24 de març va malmetre el repetidor de la Figuerassa de l'emissora, que des d'aleshores ha quedat sense veu.

Jaume Fíguls, portaveu de Bífidus Produccions SL, empresa concessionària, ha explicat a Regió7 que «la nostra obligació segons mana el contracte és de seguir prestant el servei i no ho podem fer perquè l'Ajuntament no repara l'avaria» esmentada. Fíguls ha assegurat que aquesta situació «ens provoca uns danys», una xifra que a hores d'ara encara no està quantificada i que variarà en funció de si aquesta situació es perllonga dies, setmanes o més temps, el que estiguin sense poder emetre per l'avaria esmentada. El consistori ha convocat per a aquest dijous el consell d'administració de mitjans audiovisuals, on es debatrà aquesta situació.

Des del novembre del 2012, Bífidus Produccions SL està obligada a gestionar l'emissora de la qual ha estat única concessionària des del 2005 per complir una clàusula del contracte. El consistori del 2012 -en aquell moment governat per CiU- va decidir no renovar la concessió que es va acabar el 15 de novembre del 2012. Mentre l'Ajuntament no assumia la gestió directa del servei, va aplicar la pròrroga forçosa que obliga el concessionari a tenir-ne cura. Una situació que es perllonga fins avui. Des del 2012 fins ara, ni CiU primer ni l'actual govern de la CUP no han trobat una solució per a l'emissora municipal.

En el seu moment, fa més d'una dècada, el consistori va convocar un concurs per privatitzar la gestió de l'emissora. Aquesta realitat, però, ha topat amb el canvi de legislació que obliga que l'Ajuntament de Berga hagi d'assumir la gestió directa de la ràdio. Fins ara no ho ha fet.

Aquesta circumstància ja està generant problemes. L'Associació Catalana de Ràdio ha presentat una denúncia davant el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) «pel fet que, segons consta en la denúncia, Ràdio Berga està gestionada per un privat», segons han explicat fonts del CAC a Regió7. A hores d'ara el CAC «està analitzant la denúncia i encara no ha adoptat cap acord», segons les fonts esmentades.

68.000 euros «injustificables»

La judicialització de la concessió de Ràdio Berga ha viscut un nou capítol. En el seu dia, l'anterior govern va demandar Bífidus Produccions SL, concessionària de l'emissora, a qui reclamava el pagament de 120.000 euros per no haver abonat al seu dia el cànon establert en la clàusula de la concessió del servei municipal, i factures de llum o telèfon del local municipal que ocupen i del qual el consistori paga el lloguer, de 1.000 euros mensuals.

La concessionària va presentar un contenciós perquè no hi està d'acord. Ara, segons Jaume Fíguls, «el jutge ha dit que hi ha 68.000 euros que l'Ajuntament no pot acreditar» de la seva petició. Per això, la reclamació queda en 52.000 euros, una petició a la qual la concessionària també s'oposarà, segons ha avançat a Regió7 Jaume Fíguls.