L'Ajuntament de Berga farà realitat una actuació pendent des de fa tretze anys. No es tracta, però, de la construcció de cap nou equipament. Aquesta setmana s'ha iniciat l'enderrocament de la casa número 9 del carrer de l'Om, un habitatge buit i declarat oficialment en ruïna del barri vell de la capital berguedana. Els seus problemes estructurals són un risc per a la seguretat de les persones i, després d'anys d'espera, el procés culminarà en les properes setmanes. Segons ha pogut saber Regió7, aquesta setmana s'ha iniciat el procediment d'enderroc. Primer, amb el buidatge de l'interior per, posteriorment, retirar la façana. Es preveu que les obres hagin acabat a mitjan juny.

El mal estat d'aquest edifici del nucli antic de la ciutat no és cap novetat. L'enderrocament de l'habitatge és una llarga reivindicació dels veïns de la zona i un deute pendent que els diversos equips de govern que han passat en els darrers anys han deixat pendent tot i haver inclòs partides en el capítol d'inversió dels pressupostos per a aquesta intervenció. El risc que suposa per a la integritat física de les persones l'esmentada construcció en ruïna, i també l'amenaça per als edificis annexos, ha fet que l'executiu de la CUP hagi apostat decididament per actuar-hi, amb l'objectiu de prevenir mals majors.

Tot i que l'actuació no s'ha dut a terme amb la urgència que volia l'equip de govern (aviat farà dos anys que està al capdavant del consistori berguedà), sí que l'ha marcat com una prioritat. Tal com va explicar aquest diari, per exemple, s'han aturat altres enderrocs, com el previst al carrer Major, ja que en aquest cas no afecta la seguretat de les persones. Per al projecte, el consistori destinarà al voltant de 60.000 euros, que es finançaran amb una subvenció concedida a través de les meses de concertació.

Una protecció provisional

En els darrers anys l'estat de l'immoble ha empitjorat i s'hi han detectat problemes estructurals importants. Cal recordar que el 2004 es va procedir a instal·lar-hi una plataforma de seguretat que uneix el bloc de l'habitatge afectat amb l'edifici del davant com a mesura de prevenció de riscos. L'actuació, que havia de ser provisional, s'ha allargat fins a l'actualitat. A més a més, aquest element de protecció també ha tingut un deteriorament important des que s'hi va instal·lar

Abans de poder-hi actuar, el consistori ha hagut d'impulsar la declaració de ruïna de l'edifici, a banda de fer les reclamacions corresponents a la propietat de l'habitatge perquè hi fes les actuacions necessàries. Després de no obtenir-ne cap resposta, ha calgut esgotar tots els procediments administratius i els terminis legals per poder actuar i enderrocar l'habitatge de manera subsidiària, és a dir, que l'actuació anirà càrrec de les arques municipals.

El número 9 del carrer de l'Om és un dels diversos blocs en mal estat des de fa anys i un dels que arrosseguen la problemàtica de les cases fantasma que ha deixat desenes d'habitatges en estat de deteriorament al barri vell, una càrrega que han heretat els governs municipals de les dues darreres dècades.

La presidenta de l'Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, s'ha mostrat satisfeta que, després de tants anys d'espera, finalment s'hagi actuat en aquest edifici. «Estàvem realment preocupats pel que hauria pogut passar», ha explicat a Regió7. «Tenim la sort que no hi ha hagut cap mal major», ha puntualitzat.