L’ACA atorga prop de 900.000 euros a la regió central per al manteniment i conservació de lleres en zona urbana

Se'n beneficiaran 23 municipis, especialment del Bages, i ajudaran a minimitzar el risc d'inundació

Una de les actuacions de neteja de lleres

Una de les actuacions de neteja de lleres / ACA

Redacció

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà un total de 880.023 euros per finançar una trentena d'actuacions de manteniment i conservació de lleres en zona urbana en 23 municipis de la regió central. Són ajuts destinats a l'àmbit de les conques internes, que en el conjunt de Catalunya sumen 4,7 milions d'euros per a un total de 236 actuacions de projectes demanats pels ajuntaments, i que s'adjudiquen durant aquest mes de novembre.

A la Catalunya Central, el Bages és la comarca més beneficiada, amb un total de 543.078 euros d'ajuts, més de la meitat dels quals (354.458) seran per actuacions de millora al Llobregat al seu pas per Castellbell i el Vilar, mentre que la resta es repartiran entre Sant Joan, Callús, Navarcles, Fonollosa, Sant Fruitós, Castellgalí, Súria i Mura. L'Anoia serà l'altra gran beneficiada, amb 178.267 euros per a 7 actuacions en 5 municipis, entre les quals destaquen la riera d'Òdena, amb més de 72.000 euros, o els 51.739 del Torrent de l'Anoia a Prats de Rei. El Berguedà rebrà subvencions per un valor total de 101.563 euros, dels quals gairebé la meitat seran per a projectes a Gironella; al Solsonès l'ACA hi destinarà 39.418 euros per millorar la llera del Riu Negre a Solsona; mentre que l'Alt Urgell i la Cerdanya rebran prop de 9.000 euros cadascuna per a un total de quatre projectes. Al Moianès no se'n preveu cap.

En el conjunt de Catalunya s’han presentat un total de 277 sol·licituds a la convocatòria de subvencions adreçades als ens locals per a l'execució d'actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques i de prevenció i reparació dels danys en el domini públic hidràulic en trams urbans, feta pública per Resolució ACC/1025/2023, de 24 de març, de les quals, 236 complien els requisits i han resultat elegibles.

Un cop analitzats els projectes arran de les sol·licituds presentades pels ajuntaments, amb l’objectiu de reduir el risc d’inundacions, s’han atorgat aquestes 236 subvencions per valor de 4,7 milions d’euros (importat definitiu elegible), que en tots els casos suposen el 100% de l’import de l’actuació. 

Aquesta subvenció finançarà actuacions en domini públic hidràulic dins de zona urbana que comportin la retirada selectiva de grans densitats de vegetació que obstaculitzin el pas de l’aigua, l’erradicació d’espècies vegetals invasores que redueixen la capacitat de desguàs, la retirada d’arbres morts i caiguts i la retirada i redistribució de sediments.