Els ajuntaments de Montellà i Martinet i Lles de Cerdanya han avisat que si la resta de la Cerdanya opta per desvincular-se de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, tal com reclamen el Consell Comarcal i Puigcerdà, demanaran escindir-se de la comarca. Martinet i Lles, a la banda més més occidental de la Cerdanya lleidatana, no volen ni sentir a parlar de pertànyer a les comarques centrals, tal com defensa el Consell Comarcal com a alternativa a quedar inclosos en un Pirineu amb capital a la Seu d'Urgell, i volen mantenir-se de totes totes en una divisió pirinenca.

Els dos alcaldes, Josep Castells (ERC) i Lídia Brugulat (Partit pel Progrés del Pirineu -Progrés Municipal), ja han fet saber al conseller de Governació i exalcalde de la Seu, Jordi Ausàs, el seu consentiment al disseny de les set vegueries i la voluntat incondicional de quedar inclosos en la de l'Alt Pirineu.

L'alcalde de Montellà i Martinet, Josep Castells, de la línia oficial d'ERC, ha considerat que el debat sobre la pertinença o no de la Cerdanya a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran "no té cap sentit". Castells ha remarcat que "si aquí no som el Pirineu ja em diran què és el que som", i ha aconsellat irònicament els que defensen una Cerdanya inclosa en la regió central que "posats a triar, que els posin en la del Garraf, que fa més bon temps". Castells ha argumentat que al seu entendre la discussió sobre la inclusió a la vegueria pirinenca ha quedat condicionada per antigues rivalitats entre ciutats. En aquest sentit, ha apuntat que "el problema de fons és que Puigcerdà no s'ha entès mai amb la Seu d'Urgell", però ha remarcat que "si mirem objectivament la vegueria, hem d'admetre que la ciutat més cèntrica i més gran és la Seu d'Urgell, cal ser valent i reconèixer això i ja està". Castells ha desvinculat aquest debat amb el de la llei específica per la Cerdanya, sobre la qual sí que hi està d'acord.