Les excavacions al Castellot de Bolvir confirmen l'existència de cases adossades a la muralla

L'ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona signen un conveni de col·laboració

31.07.2015 | 07:50
Imatge dels arqueòlegs treballant a la zona de la muralla del jaciment del Castellot de Bolvir.

La campanya d'excavacions a les restes ibèriques del Castellot de Bolvir (Cerdanya) han confirmat la presència d'habitacions i habitacles adossats a la muralla de l'assentament. Aquestes cases són d'origen medieval tot i que a sota hi ha altres restes que podrien ser d'origen iber. El codirector de l'excavació, Joan Ollé, ha manifestat que "enguany l'objectiu important era confirmar la continuació de la muralla medieval en el perímetre del jaciment". L'excavació de la part central del jaciment, que es fa per primer cop, ha permès als arqueòlegs conèixer l'urbanisme de l'època iberoromana de l'assentament.

L'obertura d'un nou sector seguint la muralla medieval ha permès als arqueòlegs trobar nous àmbits que permeten conèixer com era la vida en època medieval. L'actual campanya també ha servit per ampliar les zones d'excavació en la part central de l'assentament, la més antiga. Ollé ha explicat que les restes d'habitacles iberoromanes ha permès fer-se una idea de l'urbanisme de la ciutat ibera.

A més durant aquesta campanya s'han continuat excavant estructures ibèriques i sitges de gra que s'havien deixat pendents en anteriors excavacions. En les sitges s'han trobat petites peces de ceràmica i metàl·liques. Ollé assegura que han trobat "peces decorades i d'importació, de Itàlia i de Grècia, poc habituals de la zona".

En aquesta campanya, que ha durat quatre setmanes, han participat una setantena d'estudiants del grau d'arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les restes del poblat iberoromà del Castellot van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l'any 1992. Va ser, però, a partir de l'any 2006 quan s'hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l'ajuntament de Bolvir.

Conveni col·laboració entre ajuntament i UAB

El projecte del Castellot es consolida amb la signatura de un conveni de col·laboració entre l'ajuntament de Bolvir i la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquest conveni es reforça la vesant científica del jaciment i l'espai Ceretània, i permet que els estudiants del grau d'arqueologia de la UAB facin pràctiques i millorin la seva formació en el jaciment i el museu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema