La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que se celebra coincidint amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell (el cap de setmana del 17 i 18 d'octubre), presentarà com a principal novetat la celebració del concurs popular de formatges artesans del Pirineu, en el qual el públic assistent al certamen podrà votar, durant tot la jornada de dissabte, el formatge que més li hagi agradat. Aquest és un acte més de dinamització per a aquest certamen que arriba a la 21a edició. El guanyador del premi rebrà 5 quilos de formatge.

Un total de 44 formatgeries ompliran l'edició d'enguany, que té lloc a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell. D'aquestes, 23 són del Pirineu català, 9 del Pirineu basco-navarrès, 5 del Pirineu aragonès i 3 del Pirineu francès.

El formatge convidat d'aquesta 21a edició és Son Vives, de Ferreries (Menorca).

Pel que fa al tipus de llet, 23 formatges són elaborats amb llet d'ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. En total s'ofereixen en aquesta fira més de 100 varietats diferents de formatges elaborats pels artesans.

La fira també inclou la presència d'empreses subministradores de vi amb el Celler de Batlliu, de Sort; d'aigua amb Pineo, d'Estamariu; i de cervesa amb la Ctretze de la Pobla de Segur.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, la regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la responsable de la fira, Montse Ferrer, van presentar ahir la Fira de Sant Ermengol en el seu conjunt, una mostra que en paraules de Batalla "pretenem que es converteixi en el millor aparador de la ciutat". "És una de les fires més importants del Pirineu, i una fira de referència a nivell de tot el país, que té el formatge artesà com a protagonista", va afegir.

Batalla va destacar que "des de fa 21 anys se celebra la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, una trobada d'artesans formatgers que s'ha convertit en una festa làctia, en el punt de trobada obligat per a tothom qui estimi els formatges, els formatgers i l'elaboració d'aquest producte dels Pirineus".