La societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed), dependent del Ministeri d´ Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha fet una inversió de 800.000 euros

Aquesta conducció, que l´ACA incorpora al Pla de Sanejament de Catalunya, té una longitud de 2,5 quilòmetres i transporta les aigües residuals del nucli del Pi a la depuradora de Bellver de Cerdanya

La societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed), depenent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha finalitzat les obres del col·lector d'aigües residuals del Pi, a la comarca de la Cerdanya, amb una inversió de 800.000 euros.

El nucli del Pi és una entitat agregada al municipi de Bellver de Cerdanya, amb una població censada de 138 habitants. El col·lector s'ha dimensionat per a una població de 500 habitants, que representa el transport de 144 m3/dia d'aigües residuals.

La conducció, amb una longitud de 2,5 quilòmetres i un diàmetre de 400 mil·límetres, s'encarrega de recollir les aigües residuals generades al nucli del Pi i transportar-les fins a la depuradora de Bellver de Cerdanya per al seu tractament.

Aquest col·lector disposa, al llarg del seu recorregut, de 50 pous de registre (imatge d´un d´ells a la pàgina anterior) que serveixen per garantir una explotació més eficient del mateix. D'aquesta manera, un cop finalitzada aquesta conducció, l'Agència Catalana de l'Aigua l'ha incorporat al Pla de Sanejament de Catalunya, fent-se càrrec dels costos d'explotació.

El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU 2002) a la conca de l'Ebre va ser declarat d'interès general per la Llei 10/2001, de 5 de juliol i declarat com a actuació prioritària i urgent tant en el Reial Decret Llei 2/2004, de 18 de juny, com la Llei 11/2005 de 22 de juny.

Aquest col·lector, inclòs en el PSARU esmentat, ha estat executada per Acuamed i forma part de les actuacions incloses en el conveni entre l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència Catalana de l'Aigua, per a la cessió i explotació de les obres executades en el marc del Programa de sanejament d'aigües residuals urbanes a la conca de l'Ebre.

Aquest conveni, signat al desembre de 2014, inclou també altres actuacions de sanejament que entraran en servei al llarg dels propers mesos, com les depuradores d'Ulldemolins (Priorat), Sant Jaume d'Enveja (Montsià) i Alcoletge (Segrià). Cal recordar que en les últimes setmanes han entrat també en servei les depuradores d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), Térmens-Menàrguens (Noguera) i Alguaire (Segrià).

La posada en marxa d'aquest sistema, que a partir d'ara anirà a càrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua, permet donar compliment a la Directiva 91/271 / CEE sobre tractament d'aigües residuals urbanes.

Sanejament a Catalunya

El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per a garantir el manteniment o millora de l'estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.

A data d'avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de prop del 96% de la població catalana.