Un any després de l'estrena, el departament d'Ensenyament ha decidit tancar una de les dues línies que ofereix l'Institut d'Estudis Secundaris la Valira. El centre va ser creat per alleugerir el primer institut de la capital urgellenca, el Joan Brudieu, que suma més de 800 alumnes. La mesura ha aixecat la protesta de moltes famílies de l'Alt Urgell i la Cerdanya que preveien inscriure els fills al nou institut.

La directora de l'institut la Valira, Ester Sanz, ha confirmat que, per a l'any que ve, el departament li ha comunicat que tan sols oferirà una de les dues línies actuals, de manera que obrirà una sola aula de 30 nens de primer. L'argument que ha rebut és la falta d'espai, per bé que l'edifici és nou i està projectat per acollir dues línies completes. Després de la jornada de portes obertes celebrada la setmana passada, les famílies d'escoles rurals de l'entorn de referència de la capital urgellenca, com ara les de l'Urgellet, el Baridà i la Batllia, han iniciat una campanya per demanar més places. La campanya, de moment, inclou una recollida de signatures per demanar al departament que reconsideri la decisió i una petició de reunió amb el mateix director general dels serveis territorials. Igualment, també demana que es reconsideri el barem que ha decidit aplicar el departament a l'hora d'admetre les inscripcions dels nous alumnes. En base a aquest barem, els nens de la Seu tindran els 30 punts per proximitat geogràfica, de manera que els alumnes de les escoles d´altres municipis quedaran exclosos del nou institut. Es dóna la situació que l´institut gran de la capital urgellenca, el Joan Brudieu, ja disposa de tres línies i l´any que ve en tindrà una més, cosa que incrementarà l´alta xifra d´alumnes que omplen les seves aules. Els pares alerten que el criteri territorial deixarà sempre en desavantatge els nens d´altres municipis on no hi ha centres d´educació secundària.

Aval pedagògic de la Valira

Un dels arguments que exposen les famílies és que l´institut la Valira, actualment amb una cinquantena d´alumnes, permet a molts nens d´escoles petites mantenir la continuïtat del projecte pedagògic dels centres rurals, alguns dels quals treballen en base a projectes de lliure desenvolupament. En aquest sentit, Ester Sanz ha considerat que, efectivament, l´oferta de pocs alumnes i treball a través del projecte de l´institut la Valira pot representar una continuïtat més «natural» pels escolars que provenen d´escoles rurals que no pas el Joan Brudieu. Les famílies volen agilitzar la campanya perquè el termini d´inscripció pel curs que ve s´obre en les pròximes setmanes.