L'independentisme de la Cerdanya prepara un acte unitari per mirar de fer força conjunta de cara al procés sobiranista més enllà de les sigles i el municipalisme que sovint ha enfrontat militàncies d'un mateix partit polític. L'entitat Cerdanya per la Independència, la delegació de l'Assemblea Nacional (ANC) la Vall, està preparant un acte a Bolvir per al dia 24 de juliol que tindrà com a finalitat refer ponts entre les diverses formacions i entitats de la Cerdanya.

Els organitzadors estan pendents de trobar un nom a la festa per sumar com més bases millor, però, per ara, tot apunta a un lema tipus "Festa de la Unitat Independentista".

La jornada es plantejarà com una diada que combini la reflexió política i la festa popular amb un gran dinar de germanor

La festa del dia 24 del mes que ve tenir la participació d'alguns dels responsables nacionals de l'ANC, ja que és aquesta entitat la que impulsa la trobada. De fet, l'Assemblea és un òrgan transversal als partits que a la Cerdanya té el potencial d'unir militàncies que els esdeveniments locals i nacionals dels últims anys ha anat distanciant tot i compartir posicionaments polítics.

Així, mentre ERC i Convergència comparteixen programa al Parlament i al Govern, en municipis com ara Puigcerdà representen bases actualment enfrontades per la realitat política més local. Igualment, Endavant Cerdanya (EC) comparteix l'ideari sobiranista perquè molts dels seus membres provenen de la formació republicana però, en canvi, lluiten en les circumscripcions municipals per un vot similar.

En aquest sentit, la festa de l'independentisme pot actuar de catalitzador d'un acostament entre les tres formacions, una vegada el socialisme local ha pràcticament desaparegut i els partits unionistes, com ara Ciutadans, estant fent moviments per poder ser presents a la comarcal de la Cerdanya.