L'Associació Grup de Recerca de Cerdanya i l'Ajuntament van entregar dissabte els guardons del Premi Sebastià Bosom, que reconeix els millors treballs de recerca de batxillerat sobre una temàtica relacionada amb la comarca, i el Premi Josep Egozcue, que pretén ser un homenatge a la trajectòria investigadora d'una persona.

En la quarta edició de la convocatòria de Sebastià Bosom, es van presentar quatre treballs, dels quals n'han estat premiats tres. La guanyadora ha estat l'alumna de l'IES Pere Borrell de Puigcerdà Laura Garzolio, amb el treball "L'Ajuntament i el procés electoral", en què tracta sobre les diverses eleccions municipals que hi ha hagut a la capital de la Cerdanya des de l'acabament de la dictadura fins a l'actualitat. "Considerem que aquest treball és un document històric que pot servir com a eina d'estudi interessant", assegura Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya.

Per primera vegada, enguany s'han entregat dos accèssits i no un com en les edicions passades. Els premiats van ser Jordi Palomino amb "Romani in Ceretania" i Abril Gilabert amb "L'Abert, Casa Rural Ecològica". Tots tres van rebre un lot de llibres i 500 euros -el primer premi- i 250 euros -els accèssits- que finança l'Ajuntament. L'organització intenta publicar els treballs per tal de divulgar-los.

"L'objectiu de tot plegat és donar incentius perquè a l'hora d'escollir el tema del treball els alumnes pensin en la comarca", explica l'alcalde, Albert Piñeira.

Una vida de recerca

A més de premiar els estudiants, els impulsors van decidir reconèixer el mèrit a la trajectòria professional investigadora d'una persona que sigui de la comarca o que n'hagi fet recerca amb el premi Josep Egozcue. En la primera edició de la convocatòria, el guardó es va entregar a Mia Botey, una pintora que, a més, s'ha dedicat a examinar i donar a conèixer la flora cerdana. En el cas d'aquest reconeixement no hi ha dotació econòmica, sinó un premi simbòlic. En aquesta ocasió Botey va rebre una figura de l'escultor de la Cerdanya Ernest Altés.

La denominació dels dos reconeixements rememora el nom de dos investigadors cerdans. Sebastià Bosom va ser l'arxiver de l'Arxiu Comarcal de Puigcerdà, mort fa pocs anys. En el cas de Josep Egozcue, va ser metge i catedràtic de Biologia Cel·lular de la UAB, i va destacar en el camp de la biomedicina.