Els operaris de la Diputació de Lleida han pintat aquesta setmana les línies blanques de la remodelada carretera LV-4036 d'accés a Lles i els veïns n'han començat a gaudir ja sense obres, màquines ni talls de trànsit.

L'actuació ha permès arreglar i ampliar un tram de dos quilòmetres de la carretera que enllaça Martinet i Lles de Cerdanya en el seu traçat superior. Les pròximes setmanes, els operaris enllestiran l'obra amb la instal·lació de les tanques i el condicionament dels talussos vegetals. Les obres, que van iniciar-se a la tardor de l'any passat, haurien d'haver estat acabades la primavera passada, però la presència de grans rocs al tram afectat n'ha endarrerit el final.

Durant el mes d'agost, la Diputació, a petició del consistori, va aplicar un ferm provisional a fi i efecte de no perjudicar l'activitat turística. L'actuació tenia un pressupost inicial fixat en 1,1 milions d'euros. L'Ajuntament calcula que el mes de novembre ja estarà tot acabat i, satisfet per l'obra feta, ja ha posat fil a l'agulla per aconseguir un nou tram de carretera nova.

L'alcalde de Lles, Andreu Grau, ha explicat que la Diputació ja té a punt el projecte de remodelació del tram que va des de la part que s'ha fet nova fins a Travesseres, que fa entre dos i tres quilòmetres. L'alcalde ha assegurat que pensa anar a Lleida a reclamar i insistir que es doti de pressupost aquest projecte perquè es pugui executar d'aquí a un any, una vegada hagi passat la temporada turística d'estiu. Grau s'ha mostrat esperançat que aquest nou tram d'obres es pugui fer i que per als pròxims anys ja tan sols quedi la remodelació del vial fins a Martinet, on s'enllaça amb la N-260.

"On viuen els ecologistes?"

Andreu Grau ha criticat durament el col·lectiu d'intel·lectuals pirinencs APiA per haver afirmat en un comunicat que les obres de millora de la carretera suposaven un greu delicte ecològic. L'alcalde de Lles ha negat que l'eixamplament de la carretera hagi suposat un impacte ambiental greu i ha remarcat que els intel·lectuals ecologistes que van signar el manifest no viuen a la vall ni han de fer els nou quilòmetres fins a Martinet cada dia. Les obres han deixat el vial amb una amplada de sis metres i cunetes transitables d'un metre d'amplada.