L'estat francès, mogut per l'interès de les autoritats locals de l'Alta Cerdanya i el Capcir, està disposat a negociar la construcció d'un nou accés viari a l'Hospital de Cerdanya pel costat nord. Aquesta era una demanda dels gestors de l'equipament des de l'inici del projecte, ja que l'edifici, situat al pla de Rigolisa, a Puigcerdà, és a escassos metres de la frontera estatal, però pel costat nord no comunica amb la carretera N-20, que dóna accés directe amb poblacions com Ur i Enveig i tots els municipis d'aquest costat de la vall. Una reunió celebrada al mateix hospital aquesta setmana liderada per les autoritats locals i el sotsprefecte de Prades ha posat el fil a l'agulla en la futura construcció del nou accés.

En la reunió, els representants de les dues bandes de la frontera van acordar que el projecte el liderarà l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) Pirineus Cerdanya, creada fa cinc anys entre el Consell Comarcal i la Comunitat de Comunes, precisament, per impulsar projectes transfronterers d'interès compartit. Aquesta entitat jurídica avalada per la legislació europea encar-regarà un estudi de viabilitat per a la construcció d'un giratori i l'adaptació del camí d'Ur per connectar l'hospital amb la xarxa viària nord de la Cerdanya. El cas és que la trama urbana que arriba al centre sanitari ja contempla rotondes amb sortides tallades en previsió que algun dia es puguin connectar amb vials adequats.

Ara cal voltar Puigcerdà

Actualment, els usuaris o ambulàncies que volen arribar a l'Hospital de Cerdanya provinents de la vall del Querol o de poblacions com ara Ur, Enveig o la mateixa Guingueta d'Ix opten per voltar el nucli urbà de Puigcerdà i accedir a la seva zona nord pel costat oposat. Això és així perquè el pla de Rigolisa no està connectat viàriament per la banda nord, i tan sols el vell camí d'Ur, en molt mal estat, planteja una opció que no és prou viable. La nova via d'arribada a l'hospital sobre la qual treballen els polítics i serveis tècnics de l'estat francès i Puigcerdà passaria per construir una rotonda a la zona del llac del Torniquet, a la part nord del pla de Rigolisa, i la remodelació i amplicació del camí d'Ur. Per poder executar aquest projecte és necessari el compromís de les dues parts, de manera que Puigcerdà haurà d'assumir la remodelació del vial, i l'estat francès, la construcció del giratori.