La brossa dels contenidors de rebuig de la Cerdanya ja es crema a Andorra. Cada dilluns, dimarts i dijous a primera hora del matí, en un calendari inicial que variarà segons l'afluència de visitants, un camió carregat amb les deixalles dels disset municipis de la comarca viatja cap al forn incinerador de la Comella, a Andorra la Vella. L'inici d'aquest sistema de gestió dels residus ha posat data de caducitat a l'abocador comarcal de la Cerdanya, situat a Bellver, fins al punt que el Consell Comarcal i l'Agència Catalana de Residus ja han acordat el seu procés de clausura.

L'abocador comarcal ja no acollirà més brossa per ser enterrada, però sí que es mantindrà obert parcialment per esdevenir el centre de coordinació del procés de trasllat de les deixalles a Andorra. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha explicat que «una vegada ja no s'hi aboca, el pas següent és iniciar el projecte de clausura, del qual ja n'hem parlat amb l'Agència de Residus, per després fer-ne el tancament». Aquest procés implicarà la recuperació de l'espai com un entorn integrat al bosc de mata de la Solana cerdana. La supressió de les tanques perimetrals del terreny, que és de titularitat municipal de Bellver, s'ajornarà uns anys en funció dels informes sobre generació de líquids lixiviats producte de la descomposició de les deixalles. Aquest termini podrà durar anys, segons ha apuntat el mateix Moliner. El president del Consell ha descartat que el Consell es plantegi que la recuperació de l'entorn de l'abocador inclogui la creació d'un espai d'ús públic tipus parc com s'ha fet en altres abocadors del país perquè a la Cerdanya ja hi ha molts altres espais naturals a tocar.

Viatges en funció del turisme

La nova fórmula de gestió dels residus ja ha comportat el trasllat a Andorra de més d'un centenar de tones en els viatges realitzats durant dues setmanes. Les empreses encarregades de recollir la brossa als disset municipis la porten al mateix abocador de Bellver, on es fa l'operació de coordinació per ser traslladada a Andorra en camions procedents tant de Catalunya com del Principat. La periodicitat dels trasllats s'adequarà a l'afluència turística, la qual pot arribar a triplicar els padrons d'habitants a la vall. Així, per exemple, en les puntes turístiques de Setmana Santa o agost els trasllats podran arribar a ser diaris. L'empresa encarregada és Restauració d'Espais Naturals.

Quatre destins per als residus

La Cerdanya és una comarca on la conscienciació pel triatge selectiu de la brossa encara no ha arribat de forma generalitzada a les llars. Cada any és als primers llocs dels rànquings de pitjors comarques en el triatge de residus, amb un percentatge de recollida selectiva al voltant del 20%, quan la mitjana de Catalunya és a l'entorn del 40%. Els arguments sobre el turisme cauen quan el Pallars Sobirà presenta un índex de recollida selectiva del 44%. En aquesta mateixa línia, Puigcerdà és de les poques capitals de comarca on encara no s'aplica un pla sistemàtic de recollida de la fracció orgànica a tots els domicilis.

Amb l'enviament de l'anomenat rebuig, que a la Cerdanya de ben segur hi inclou de tot donats els seus índexs de recollida selectiva, cap al forn incinerador d'Andorra, la Cerdanya suma el quart destí per a la seva brossa. El cartró i els envasos van a la planta de tractament del Berguedà, on se centralitza amb la brossa d'aquesta comarca per tal que siguin triats. Pel que fa al vidre, es porta a la planta especialitzada de Mollet, mentre que la fracció orgànica s'envia a la planta de Mont- ferrer.