Regió7 i TVM distingiran enguany sis persones i institucions que han destacat de forma especial durant el darrer any o al llarg del conjunt de la seva trajectòria i que, amb la seva feina, han honorat la Catalunya central o han contribuït al seu desenvolupament. Els guardonats amb els Premis Regió7 i TVM, decidits pel jurat a partir de les propostes de mig centenar d´entitats, són: Isidre Fainé, president de La Caixa; Món Sant Benet, complex cultural i turístic; Centre de Formació Pràctica, instrument de promoció professional; Rosa Morató, atleta; Berto Romero, humorista; i Joan Rafart Montraveta, promotor de la Patum infantil.

Els guardons seran lliurats en una festa que se celebrarà el dia 6 de juny a 2/4 de 8 del vespre al Museu de la Tècnica de Manresa, i que serà presidida pel conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras. La cita serà, alhora, la commemoració del 30è aniversari del diari.

A banda dels premis establerts pel jurat, n´hi ha tres més que es decidiran per vot popular (vegeu pàgina següent).

El premi Ambaixador, que reconeix la tasca d´un fill de la Catalunya central que hagi excel·lit en la seva carrera, es lliura a Isidre Fainé, nascut el 1942 al barri manresà de les Escodines en el si d´una família humil i des del juny de l´any passat màxim responsable de La Caixa, l´entitat d´estalvis més important de l´estat i un dels grups financers més potents d´Europa. Va fer els estudis secundaris a Barcelona, on es va establir. Als 22 anys ja era director general d´inversions del Banco Atlántico. Va entrar a La Caixa el 1982 com a director general adjunt.

El premi Cultura es lliura a Joan Rafart Montraveta, berguedà nascut el 1923 que ha estat el promotor i l´ànima de la Patum infantil, una branca de la gran festa berguedana que va néixer molt modestament i que des del 1958 forma part del programa oficial, del qual avui és una part imprecindible. Durant dècades ha estat un planter de patumaires.

El premi Actius Socials, que es concedeix a una persona o organització que hagi fet una aportació a l´enriquiment cívic de la nostra societat, es concedeix al Centre de Formació Pràctica, un servei nascut el 2002 a Manresa per promoure el reciclatge professional dels treballadors en actiu, promogut per diferents institucions empresarials i emmarcat en la Fundació Lacetània. Les seves activitats s´han centrat de forma preferent en el sector del metall. Al llarg de la seva existència ha multiplicat la superfície de les seves instal·lacions, situades al Palau Firal de Manresa, i ha incorporat maquinàra de primeríssima línia per a la formació dels seus usuaris.

El premi Empresa es concedeix a Món Sant Benet, el complex cultural i turístic promogut per Caixa Manresa al monestir de Sant Fruitós i el seu entorn. El jurat ha considerat que es tracta no només d´un projecte d´un gran nivell d´excel·lència, sinó que és un model singular d´activitat mixta de cultura (monestir museïtzat), negoci (hotel i restaurant) i recerca (Alícia) que es converteix en un important actiu econòmic per a la Catalunya central.

El premi Esport és concedit a Rosa Morató, una atleta navarclina que ha aconseguit enfilar-se fins als primers llocs europeus de l´especialitat del cros. Ha estat medalla de bronze al campionat europeu d´aquesta especialitat, i abans havia aconseguit diversos campionats d´Espanya i ser finalista del mundial a l´aire lliure.

El guanyador del premi Comunicació és Berto Romero, cardoní, membre del duet El Cansancio, una de les sorpreses de la cartellera teatral de Barcelona dels darrers temps. Des dels escenaris va fer el salt a la televisió a través de la factoria El Terrat. Després d´un intent a TV3, actualment col·labora en el programa d´Andreu Buenafuente a La Sexta, on ha aconseguit fer-se una personalitat pròpia com a humorista. Ha publicat el llibre «Zero estrelles». De forma excepcional, el jurat ha volgut concedir una menció especial a Jaume Esquius, jove dramaturg i guionista surienc que va morir l´any passat quan iniciava una brillant carrera.