Amb la voluntat d'unir la passió pel futbol amb l'interès pel món del còmic, el dibuixant berguedà Jaume Capdevila, Kap, ha entomat el repte de comissariar una de les principals exposicions que acull el 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que s'inaugura avui i serà obert al Palau Firal de la capital catalana fins dilluns.

Entre 120 i 130 obres de còmic relacionades amb aquest esport formen la mostra, que ofereix una panoràmica de les relacions entre aquests dos mons des de principi del segle passat, quan el futbol comença a ser un esport de masses, fins ara. Capdevila, que ha tingut l'assessorament de l'especialista Joan Navarro, explica que "hi ha moltes pàgines dedicades al futbol en el còmic. Tenen molt en comú, perquè transmeten emocions. A més, el futbol sempre és una mitjà per fer sentir missatges i reproduir alguns esquemes de la societat". L'exposició Vinyetes en fora de joc intenta donar cabuda a tothom, tant als principals equips de l'estat, com als que normalment tenen menys ressò.

Així, els visitants hi podran descobrir petites perles del gènere com ara històries en còmic d'equips de futbol com el Figueres i el Palamós, però també hi ha lloc per al recordat Jordi Culé, ideat per Òscar Nebreda. Segons afirma Capdevila, "equips com el Barça i l'Espanyol han col·laborat en la mostra, perquè són els dos principals conjunts de Barcelona i, perquè, a més a més, disposen de molt de material. Tot i això, hem intentat que hi siguin representats clubs d'arreu, com el Saragossa, el Reial Madrid i el Betis. Tots els colors hi han de ser".

Més enllà d'aquest repàs dels clubs de l'estat, la mostra inclou totes aquelles historietes publicades i relacionades amb el món del futbol, com els personatges d'Oliver i Benji, que es veuran "en una edició original vestits del Barça", segons comenta Capdevila. També hi haurà lloc per a Eric Castel, Mortadelo y Filemón, per a mascotes com el Naranjito, del mundial del 1982, i per a revistes satíriques com Xut! i L'Esquella de la Torratxa.

Tot plegat fa de l'exposició un dels principals atractius del saló del còmic d'enguany. "El director del certamen, Carles Santamaria, tenia molt clar el resultat que volia, i jo he intentat enriquir-ho a través de la meva experiència com a dibuixant implicat també en el món de l'esport", comenta el berguedà, que precisament ha rebut recentment el premi del segon concurs d'humor gràfic esportiu de la Federació Catalana per a l'Esport, en la categoria de dibuixos inèdits en format imprès. L'obra que va presentar es titula Àrbitre futbol.

Obama i Batman, al certamen

Les altres mostres destacades d'aquest 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona tenen com a protagonistes Obama, Batman i Flash Gordon. La mostra dedicada a Obama va sorgir d'una idea del director del certamen, Carles Santamaria, que en un viatge a San Diego va pensar en l'empenta de la seva figura com un personatge molt adequat per protagonitzar historietes.

Els protagonistes que seran presents al saló seran Jim Lee, un dels artistes més influents de la dècada dels anys noranta; Mike Mignola, autor de Hellboy; Nicolas Wild, una de les noves veus de la novel·la gràfica; i Mark Waid, autor de Batman a Barcelona, entre altres. Precisament, el certamen disposarà de la mostra Batman: Barcelona. El Caballero del Dragón, que disposarà de les pàgines originals del còmic dibuixat per Diego Olmos i pintat per la saragossana Marta Martínez. Pel que fa a l'exposició dedicada a Flash Gordon, Santamaria va assegurar aquesta setmana que s'ha dut a terme per commemorar el 75è aniversari del personatge i així retre-li homenatge.

Ocupant una superfície de 17.000 metres quadrats, el saló s'ha consolidat com un dels referents mundials del sector, juntament amb els de San Diego (Estats Units) i Angulema (França). Enguany, a més a més, destaca per oferir un cicle de cinema, amb títols com Batman Begins, 300, Hellboy i Persépolis. Per tot plegat, el director espera superar els 100.000 visitants de l'any passat.