Manresa recordarà Xesco Boix revivint un dels seus contes més emblemàtics: La sopa de pedres, un al·legat a la generositat i a la suma d'esforços. Aquesta proposta, que promou el CAE i que se celebrarà dissabte, servirà per tancar els actes que des de principi de mes s'han organitzat a Manresa, a través de diferents entitats, per recordar l'animador infantil en el 25è aniversari de la seva mort.

Al costat del monument en el seu record, que es troba al parc de Puigterrà i que properament serà traslladat a la plaça de la Música, els alumnes del mòdul d'animació sociocultural de l'IES Guillem Catà van presentar ahir el conte. "La sopa és magnífica", deia un cuiner amb accent francès, "però encara seria millor si hi poséssim patates". "Jo tinc patates!", deia una noia. Així, de mica en mica, amb tots els ingredients que uns i altres tenien, i tot i l'escassetat que havia dut la guerra en el conte, tot el poble acaba menjant d'aquella sopa de pedres. Com en el conte, la unió fa la força. Així, coordinats pel CAE, en l'homenatge a Xesco Boix han participat els alumnes que ahir escenificaven la narració, juntament amb la Biblioteca Infantil del Casino, el Centre de Recursos Pedagògics del Bages, El Galliner, Imagina't, Fundació La Xarxa, Equip Lacenet, Òmnium Cultural i diverses persones a títol individual. També com al conte, les diverses entitats i animadors interessats en la figura de Xesco Boix han aportat el seu petit gra de sorra a l'hora d'organitzar l'acte de dissabte. "Ho exemplifica que l'equip de so que hi haurà és l'aportació de diversos animadors que ens els deixen. Cadascú ha contribuït amb allò que sap fer". I de la mateixa manera, grans i petits podran participar-hi el mateix dissabte, a partir de les 12 del matí, quan es prepararà la infraestructura per cuinar la sopa (el foc, les olles). Tothom podrà portar tots els ingredients que vulgui. I a la plaça Major els podran tallar i afegir a la sopa.

"Com que la sopa haurà de fer xup-xup i això requereix temps", explicava Nasi Muncunill, responsable del CAE, "vindrà gent a animar la cocció". A partir de les 4 de la tarda, la plaça Major i els voltants seran l'escenari d'activitats que recordaran en Xesco Boix. A les 4 s'explicarà la primera part del conte, i de 5 a 6, el públic es podrà dividir en tres espais: el primer per als més petits (fins a 6 anys), a la plaça Serarols, amb cançons, danses i contes; el segon a la plaça del carrer Sant Miquel, davant de l'Aroma, per a aquelles persones que coneguin les cançons de Xesco Boix i tinguin ganes de cantar-les. I finalment, a la plaça Major, hi haurà "l'escenari amb més marxa", amb animacions infantils.

A les 6, tots els assistents es reuniran a la plaça Major, on es presentarà una actuació amb versions de cançons de Xesco Boix que estan preparant diverses escoles, entitats i animadors infantils. També, deia Muncunill, hi haurà algunes "sorpreses". Finalment, a partir de les 7 de la tarda, s'explicarà al final del conte i qui ho vulgui podrà tastar la sopa de pedres.