L'espectacle Schubert a la fresca, que va produir la Coral Cantiga per a l'edició passada del Festival Grec de Barcelona, inaugurarà el proper 2 de juliol el cicle Veus de la Catalunya central, que enguany complirà la seva sisena edició amb una programació encara per acabar de concretar però que tindrà un mínim de cinc concerts. El muntatge tindrà com a escenari el pati interior del castell de l'Oller del Mas, a Manresa, i les entrades es posaran a la venda abans de final de mes a un preu que l'organització encara ha de fixar.

La Coral Cantiga és considerada una de les més "prestigioses" del país, tal com va explicar ahir Ovidi Cobacho, president dels Amics de la Música i les Arts Escèniques de la Catalunya Central, entitat organitzadora de Veus. La formació del barri barceloní de Gràcia és formada per prop d'una setantena de cantaires, que oferiran Schubert a la fresca juntament amb quatre solistes (soprano, mezzo, baix i tenor), dos músics (piano i guitarra) i un narrador que conduirà la vetllada, els noms dels quals encara s'han de concretar.

Schubert a la fresca és una aproximació a la riquesa compositiva del compositor romàntic austríac Franz Schubert i apropa els espectadors a les populars vetllades musicals i poètiques, conegudes com a schubertíades, en les quals es van donar a conèixer moltes de les seves obres. La Coral Cantiga protagonitzarà una producció basada en els diferents formats que poden adoptar els lied, tant en la seva dimensió coral com en la combinació de cantants solistes i instruments. Segons Ovidi Cobacho, "la proposta va més enllà del recital perquè conté una posada en escena que l'acosta al concepte d'espectacle". Després del Grec, Schubert a la fresca va fer uns quants bolos en teatres coberts, motiu pel qual la de l'Oller del Mas serà una magnífica ocasió per gaudir de nou del projecte en el format original a l'aire lliure.

La sisena edició de Veus, doncs, no començarà amb òpera, tal com havia succeït anteriorment. En aquesta ocasió, i sense transcendir el marc de la lírica, la cançó mostrarà l'ampli reguitzell de formes que pot adoptar, amb l'obra de Schubert com a eix central.

Posteriorment a aquesta cita, el cicle Veus es desplegarà un altre estiu per diferents escenaris de la Catalunya central. Un calendari, però, que encara no s'ha fet públic i que es coneixerà en les properes setmanes. Tot i les dificultats que implica muntar un cicle d'aquesta mena, Cobacho reconeix que el suport de molts artistes fa possible poder ajustar pressupostos i poder confeccionar una bona programació.