É

s l'últim gran debat filològic. L'estat actual de la investigació permet afirmar avui, gairebé sense dubtes, que hi va haver dos Joanots Martorell valencians amb vides diferents a mitjan segle XV. Quin dels dos és l'autor real de Tirant lo Blanc? Aquest és el misteri que queda per resoldre i la incògnita que els últims mesos enfronta investigadors.

En la que fins ara es podia considerar la biografia oficial de Joanot Martorell (València, 1410? - 1468) existeix una època fosca, que transcorre entre 1458 i 1465, precisament els anys de redacció del Tirant, que va començar el 2 de gener del 1460, segons afirma l'autor en la novel·la. Joanot Martorell va empenyorar el manuscrit a l'editor Martí Joan de Galba el 1464 per cent rals a causa de la seva ruïnosa situació econòmica. En fa deu, els treballs del professor de la Universitat de Girona Jaume Torró van posar una mica de llum sobre aquesta etapa.

D'acord amb les seves investigacions, el cavaller Martorell hauria escrit la famosa novel·la de cavalleries a Barcelona. En concret, Torró detecta un ciutadà Joanot Martorell a la cort barcelonina del príncep de Viana. L'escriptor hi hauria arribat després d'acompanyar a Nàpols i Sicília el descendent reial, famós per enfrontar-se al seu pare, el rei Joan II.

Malgrat això, els darrers temps ha sorgit una nova via d'investigació. L'historiador Agustí Rubio ha localitzat en aquesta mateixa etapa un Joanot Martorell a Dénia, referit com a cavaller i mossèn-aquesta categoria apareix en el Tirant per al·ludir a l'autor-, i treballant com a procurador al servei dels Sandoval i Rojas, predecessors del duc de Lerma. El que a hores d'ara sembla clar és que no es tracta del mateix Joanot Martorell, sinó de dues persones coetànies, amb el mateix nom. Quin dels dos va escriure Tirant lo Blanc? Aquesta és la gran incògnita. Una de les línies a seguir, que podria donar fruits en un futur proper, és estudiar els arxius nobiliaris de la casa de Lerma, per si en els papers de Dénia hi hagués alguna empremta del Tirant.

El debat es va posar sobre la taula durant el congrés celebrat al voltant de l'autor del que s'ha considerat la primera novel·la moderna d'Europa i una de les més importants de la literatura universal. Organitzat el setembre passat a València, per la Institució Alfons el Magnànim (IAM), Jaume Torró i Agustí Rubio van compartir estrada durant una de les sessions. Des de llavors, les seves oposades hipòtesis han estat objecte de discussió en fòrums sobre llengua i entre especialistes, ambdós amb detractors i defensors. En els ambients filològics s'espera que Rubio posi per escrit les seves investigacions. I és que, depenent de l'autoria, canviarien aspectes de la personalitat de l'autor del Tirant: el Martorell de Rubio era partidari de Joan II, mentre que el Martorell de Torró, establert a Barcelona el 1460, estaria al costat del príncep de Viana, el seu fill i enemic polític.

Sembla que les investigacions sobre el Tirant es rellancen en cada commemoració. El 2010 s'han celebrat els 550 anys de l'inici de la redacció i els possibles 600 del naixement. Després del 1990, cinquè centenari de l'edició, es va canviar el lloc de naixement del fins llavors únic Joanot Martorell després de les investigacions de Jaume Chiner, que va descobrir, també, l'únic full manuscrit de l'obra.