Les comarques del Bages i el Berguedà van ser l'estiu del 2009 els paratges on Agustí Villaronga va rodar una part important de les seqüències de Pa negre, la pel·lícula que, amb tretze guardons, va ser la gran triomfadora dels Premis Gaudí del cinema català, celebrats dilluns a la nit al teatre Artèria Paral·lel de Barcelona. La gala va recompensar també el treball d'un dels intèrprets del llargmetratge basat en la novel·la homònima d'Emili Teixidor, Roger Casamajor (la Seu d'Urgell, 1976), que va recollir l'estatueta reserva al millor actor secundari.

Pa negre és una de les obres de ficció més reconegudes de Teixidor, escriptor de Roda de Ter que ubica en la comarca d'Osona un relat sobre les dificultats materials i les misèries humanes de la postguerra. No obstant això, el procés de gravació va portar l'equip a la Catalunya central, on es van localitzar alguns dels escenaris idonis per als propòsits creatius del grup dirigit pel director Agustí Villaronga. El Puig de la Balma de Mura (Bages), l'església de Sant Climent de l'Espunyola i el seu entorn, el nucli de Capolat i l'antiga colònia tèxtil de Cal Vidal van ser alguns dels paratges on, durant tres setmanes, es van gestar les escenes d'un film que ja ha estat saludat com una de les millors notícies del cinema català en tota la seva història recent i el títol estel·lar d'una fornada de grans produccions del país.

Després d'anorrear els seus rivals en la gran gala dels Gaudí, Pa negre pot repetir èxit en els Goya del cinema espanyol, cita a la qual acudirà el proper 13 de febrer amb l'aval de catorze candidatures, una menys, tan sols, que les concedides a Balada triste de trompeta. Un film que competirà amb les mirades centrades en la doble condició d'Álex de la Iglesia, director de la pel·lícula i, alhora, president de l'acadèmia espanyola del cinema.

Entre els nominats als Goya no hi serà Roger Casamajor, un actor pirinenc a qui actualment també es pot veure a la sèrie Infidels (TV3). Casamajor interpreta a Pa negre el personatge conegut com a Farriol, acusat d'assassinat i pare del nen que protagonitza el film. Dilluns a la nit va ser guardonat amb el Gaudí al millor actor secundari, en dura competència amb Lluís Homar (Herois), Rubén Jiménez (Uruguay) i Fermí Reixach (La mosquitera).

Curiosament, sí que aspirarà al Goya l'actor vilanoví Sergi López, un altre dels secundaris de la reeixida producció Pa negre. Roger Casamajor també serà notícia la setmana vinent per la seva participació en l'obra de teatre Pedra de tartera, un muntatge basat en la novel·la de Maria Barbal que s'estrenarà dimecres a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, amb direcció de Lurdes Barba a partir d'una dramatúrgia creada per Marc Rosich.