Arribarà el dia que els fideus a la cassola i les mandonguilles amb sèpia tornaran als menús dels bars de Barcelona, un dia en que la tradició serà valorada i en que als restaurants de la ciutat dels gairebé trenta milions de visitants anuals es podran demanar els plats de tota de la vida. Mentrestant, però, el periodista d'Abrera Josep Sucarrats i el barceloní Sergi Martín reivindiquen l'extens llegat gastro-nòmic de la capital catalana en un llibre de títol tant evocatiu com llaminer: Històries de la Barcelona gormanda, que publica el segell manresà Angle Editorial.

"Volíem explicar la ciutat, i també el país, a partir d'allò que ha menjat i ha begut", apunta Sucarrats, que exerceix de director de la revista Cuina des de fa vuit anys. El volum s'estructura en diversos capítols que, tot i el seu contingut miscel·lani, té vocació de línia argumental, "molt més que no pas un simple anecdotari", afegeix.

El topònim Barcelona i el verb menjar semblen una combinació infal·lible per a un llibre que es va començar a gestar en una trobada a Sant Benet de Bages, on té la seva seu la Fundació Alícia. A través de prop d'un centenar de relats breus, Històries de la Barcelona gormanda viatja no tant sols per la biografia culinària de la ciutat sinó també per espais i personatges que n'han protagonitzat els episodis més rellevants.