Una dècada després de l'assassinat del jove berguedà Josep Maria Isanta, durant la Patum del 2005, el Centre d´Estudis Josep Ester Borràs ha publicat el llibre 'Isanta. Deu anys després' centrat en aquells fets i que inclou textos escrits per familiars, amics i coneguts de la víctima.

El llibre és un retrat coral dels fets, des de punts de vista més emotius, reflexius o descriptius, segons els autors. El cos del text s'estructura en tres blocs i recull tan textos escrits durant els últims mesos expressament per al llibre com d'altres escrits fa deu anys, en els dies que van seguir al crim. També recull diverses fotos d'aquella època.

La presentació del llibre a Berga, es farà el dissabte 21 de novembre a 2/4 de 8 del vespre i servirà com d´acte d´homenatge a Isanta. A l'acte hi assistiran familars directes del jove i comptarà amb projeccions, música, poesia, i les intervencions d'alguns dels autors del llibre. També es faran presentacions a Barcelona, el dia 13 de novembre a les 7 del vespre a Can Batlló i a Manresa, en una data i lloc encara per concretar.