El grafiter Roc Blackblock deixarà enllestit, aquest diumenge, un mural que vol rememorar el passat de Navàs. Va començar dimecres i l'obra és un encàrrec de l'Ajuntament, en el marc de la Fira de Primavera, que se celebrarà el proper cap de setmana. El lloc escollit és paradigmàtic: la paret mitgera on abans hi havia el cinema Espanyol. Amb aquesta iniciativa el consistori vol "dignificar l'espai i fer un homenatge al Navàs que ja no hi és". En la pintura hi apareixeran imatges icòniques del poble.

Roc Blackblock és un dels artistes urbans més reconeguts a Catalunya. Ha pintat la façana de Can Vies a Barcelona, també un grafit a Vic, en record d'Ovidi Montllor, i a Manresa ha signat el mural que convida a la lectura "Més lliures, més llibres", al carrer del Magraner. Per a Genís Rovira, regidor de Cultura, Promoció Econòmica, Participació i Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Navàs, l'elecció de l'artista era clara: "en totes les obres ha mostrat una sensibilitat especial, que és la que volem que reflecteixi el mural".

L'anomenat cinema Espanyol era la sala de cine de la Cooperativa Obrera La Fraternitat. Però més enllà d'això era un espai de reunió molt conegut. A finals dels anys 80 va quedar abandonat i el 2010 l'Ajuntament va decidir tirar-lo a terra. A causa del cost de fer-hi una nova construcció, es va decidir habilitar-lo com una zona d'aparcament.

La memòria històrica de l'indret quedarà plasmada a través d'una representació del poble als anys 50 i d'edificis molt recordats pels navassencs com l'antiga estació de tren. Els colors utilitzats tindran tonalitats marronoses per no desentonar amb l'entorn i simular una antiga fotografia.

"De moment els veïns estan expectants, molts es paren a mirar, pregunten i intenten esbrinar què hi apareixerà", assegura Rovira. Pel que fa a la possibilitat de fer nous murals, Rovira explica que l'Ajuntament ho estudia: és una manera de dignificar espais degradats. La recuperació de la memòria històrica del poble es pot trobar, també, subratlla el regidor, en propostes com l'edició del llibre 'Silencis', sobre la República, la Guerra i la repressió franquista i en la col·locació de les primeres plaques Stolpersteine de l'estat espanyol en record de 5 veïns que van morir als camps de concentració nazis.