Fa gairebé 40 anys tot estava per construir. Mort el dictador, la democràcia treia el cap amb timidesa en un il·lusionant i vigilat ambient de transició. La Catalunya Central es va dotar d'un mitjà de comunicació com Regió7 a final del 1978 i, tres mesos després, el 3 d'abril del 1979, se celebraven les primeres eleccions municipals a tots els pobles i ciutats del país. S'obria una nova etapa, la dels alcaldes electes, que afortunadament encara és ben viva i, al llarg de gai-rebé quaranta anys, aquest diari ha ofert als seus lectors nombroses fotografies amb les autoritats consistorials com a protagonistes. Una exposició que s'inaugura avui al vespre a la delegació del Col·legi de Periodistes mostra una trentena d'imatges, principalment tretes de l'arxiu de Regió7, que busquen "el somriure" còmplice de l'espectador, en paraules de Salvador Redó, cap de fotografia del diari i coordinador del projecte Cares de la democràcia.

"No és una mostra exhaustiva, però sí que hi apareixen figures emblemàtiques com Jaume Rabeya, Ezequiel Martínez, Ignasi Sala, Antoni Julián, els alcaldes de Manresa, i les tres Maria Àngels, Queraltó, Gassó i Estruch", explica Redó. "No són retrats ni imatges de posa, sinó que van ser fetes amb criteris periodístics", afegeix.

L'exposició presenta perles com una fotografia de Josep Jané, "que va ser alcalde de Monistrol de Montserrat per un sol vot i era l'únic d'Alianza Popular en tot Catalunya", acompanyat d'Antonio Hernández Mancha, president de la formació dirigida per Fraga, i un jovenet Jorge Fernández Díaz, actual ministre de l'Interior del govern espanyol. Els vuit autors dels quals s'exhibeix el seu treball són Joan Esteve, Andreu Olivé, Marta Pich, Enric Badia, Josep Rojas, Joan Segon, Enric Villaplana i el mateix Salvador Redó.

Cares de la democràcia té la col·laboració de Regió7 i El Pou de la Gallina, i el patrocini del Consell Comarcal del Bages. En l'acte d'inauguració d'aquest vespre (20 h), obert a la ciutadania, hi seran presents la diputada Adriana Delgado, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el president del Consell Comarcal, Agustí Comas, i el president de la Demarcació Catalunya Central i exdirector de Regió7, Gonçal Mazcuñán. L'exposició es podrà gaudir, amb entrada gratuïta, fins a mitjan juliol.