La divuitena edició de la Fira Mediterrània, que es va celebrar el mes d'octubre passat a Manresa, va generar un impacte econòmic per a la ciutat de 3 milions d'euros, segons l'estudi realitzat per la Fundació Universitària del Bages durant els quatre dies del certamen. La xifra incrementa el 16 % el resultat que va emergir del treball realitzat ara fa cinc anys i amb el qual es poden comparar els guarismes que va explicar ahir Marc Bernadich, responsable d'Emprenedoria i noves idees de la institució acadèmica.

Un total de 307 individus enquestats -i la informació que genera l'augment de les escombraries com a font secundària- són les fonts que han determinat que la Mediterrània 2015 va deixar a la ciutat una despesa mitjana per persona de 22,67 euros. Amb una afluència estimada de públic entre 98.457 i 119.607 visitants (11,5 més que el 2010), l'impacte econòmic és entre 2.695.485 i 3.345.448 euros. La mitjana: 3 milions d'euros que van anar a parar "bàsicament al sector serveis i al comerç", va apuntar Bernadich.

Becaris de la FUB van realitzar les entrevistes del 15 al 18 d'octubre del 2015 de forma aleatòria, i les enquestes vàlides van ser 307, "una xifra prou gran per tractar-se de la fira", va advertir Bernadich. "De l'estudi se n'obté que hi ha dos grups de persones: la gent que és molt afí a la fira i la que no ho és tant. El primer gasta més que el segon col·lectiu, les respostes del qual van molt bé per descobrir aspectes en què l'organització pot millorar", va afegir.

Una altra dada rellevant és que "per cada euro invertit, la ciutat n'ha rebut 12, un increment respecte dels 8 de fa cinc anys". Per contextualitzar aquest concepte, l'estudi ha tingut en compte que la inflació "als anys de referència ha estat pràcticament nul·la".

Els beneficiaris principals de la despesa que realitzen els usuaris de la fira són els establiments d'hoteleria i els comerços: "qui ve de fora, segur que fa un àpat a Manresa. I també hi ha gent que, aprofitant que és aquí, entra en botigues. És el que se'n diu compra induïda", va apuntar Bernadich. L'alcalde Valentí Junyent va destacar la xifra dels 3 milions d'euros de retorn a la ciutat en comparació del pressupost del certament, que "els darrers anys ha estat d'1,1 milions d'euros".

A tall de curiositat es pot esmentar que la despesa mitjana dels manresans és de 15,96 euros (13,6 el 2010), la dels bagencs arriba a 22,73, la dels visitants de la resta del país és de 26,72 i, finalment, la dels que procedeixen de fora de Catalunya assoleix els 32,65 euros. Bernadich va avisar que queden fora de l'estudi els professionals (programadors...) i que en la despesa no hi ha les entrades que cada espectador compra.

Xavi Gironès, director d'Innovació i Recerca de la FUB, va explicar que durant l'edició de la fira de l'any passat també es va realitzar un estudi de percepció estètica entre els assistents a alguns dels espectacles. Aquest camp d'investigació és encara força nou a casa nostra i es repetirà l'octubre vinent. "Hem volgut anar més enllà del que revelen els aplaudiments", va apuntar Gironès.